Přesně tak, jak jsme avizovali v minulém vydání Večerníku, dopadla situace s pokračováním Chance ligy mužů ČR 2020/2021. Většina účastníků soutěže ji po nucené koronavirové pauze začala zase hrát uplynulou sobotu 21. listopadu, zatímco hokejisté LHK Jestřábi Prostějov absolvují úvodní duel po restartu až za týden. Konkrétně v první prosincový den.

O opětovném zahájení prvoligové soutěže rozhodlo její vedení už před polovinou minulého týdne, ovšem pak se ještě nějakou dobu čekalo na udělení výjimky od Ministerstva zdravotnictví. Ta přišla v pátek 20. listopadu, díky čemuž se o den později mohlo uskutečnit pět střetnutí (Sokolov – Třebíč, Jihlava – Havířov, Frýdek-Místek – Přerov, Benátky – Vrchlabí, Vsetín – Litoměřice).

Jeden mač následuje dnes, tj. v pondělí 23. listopadu, dalších šest ve středu a půltucet i v sobotu, leč zatím bez ptačích dravců z Hané. Ti se na scénu vrátí teprve v úterý 1. prosince od 18.00 hodin atraktivním domácím šlágrem proti Rytířům Kladno. Možná i s Jaromírem Jágrem v sestavě? Každopádně tohle utkání proběhne bohužel stále bez diváků v hledišti, jako zatím všechna ostatní.

Tuzemské bitvy na ledových plochách zimních stadionů navíc provází celá řada přísných hygienických nařízení – stejně jako v ostatních profesionálních týmových sportech, které byly na výjimku povoleny. Například musí mít každý aktér hokejového zápasu negativní PCR test na covid-19 provedený maximálně osmačtyřicet hodin před daným střetnutím. Současně prý vedení Českého hokeje jedná o přechodu na mnohem levnější antigenní testování v dohledné době.

Bez ohledu na tento případný posun k lepšímu – nemluvě o teoretickém rozvolňování striktních nařízení na základě možného zlepšení stupně ohrožení ve sledované škále PES – mají Jestřábi před sebou ještě celý jeden týden výhradně tréninkový program. Posledních čtrnáct dnů přitom již strávili na ledě, kde příprava pokračuje vždy od pondělí do pátku jedním herním tréninkem. Dvoufázové zatížení obstarává druhá každodenní jednotka na suchu s kondičním zaměřením, víkendy měli prostějovští muži dosud volné.

„Za nás jsme s přepracovaným rozlosováním Chance ligy včetně dohrávek spokojeni. Neboť máme odehráno nejvíc utkání ze všech, tak jsme chtěli nejbližší zápas mít až 1. prosince, což se přesně splnilo. Do té doby se můžeme normálně připravovat a dohánět předchozí manko bez bruslení i herní práce. Navíc náš první soupeř Kladno taky v listopadu nenastoupí, tudíž do vzájemného souboje půjdeme za stejné situace. Pak pojedeme až do půlky prosince tempem dvou, maximálně tří střetnutí týdně, následuje delší přestávka na pořádné tréninky i vánoční volno,“ kvitoval nadcházející program elhákáčka sportovní manažer klubu Jiří Vykoukal.

Daný rozpis se však z jeho pohledu ještě může změnit. „Zatím jsou nutné drahé PCR testy, ale vedení Českého hokejového svazu nás informovalo, že přes Národní sportovní agenturu chce s Ministerstvem zdravotnictví vyjednat možnost přejít na podstatně levnější antigenní testování. Pokud by tohle neprošlo, rozhodně bychom trvali na tom hrát dva zápasy ve dvou dnech na jeden test, abychom ušetřili,“ upozornil Vykoukal.