V nejvyšší soutěži budou během sezóny 2022/2023 bojovat prostějovské basketbalistky U19. Dívčí tým se totiž díky výborným výkonům dostal do extraligy. Základní část vyhrál, ve finálové skupině skončil třetí. Vše rozhodla baráž, které se zúčastnily tři celky. A Prostějov v ní dokázal bodovat. Následovala tak velká postupová radost hráček i trenéra Pavla Švécara. „Beru to jako návrat, návrat k vyšším metám. Jsem moc rád, že jsem u toho mohl být a holkám pomoci,“ vyjádřil se spokojený kouč.

 

 

Pěkný sportovní úspěch se povedl basketbalistkám U19 hrajícím pod hlavičkou K2 Prostějov. Dokázaly totiž postoupit do extraligy, když porazily o pět bodů v rozhodujícím zápase celek KP Brno. „Trochu to pokazila nesestupová sezóna a pak jedna nedokončená. Cíl jsme ale před ročníkem měli jasný: baráž a pokusit se postoupit. Soutěž přitom proběhla podle předpokladů. U17 zvítězila, přitom jsme poslední dvě utkání kvůli nemoci neodehráli. Nakonec jsme ale do baráže nešli a soustředili se spíše na U19,“ ohlédl se za dějem v uplynulém ročníku trenér Pavel Švécar.

Následně připomněl cestu, jakou tým – v základní části velice úspěšný – za postupem podstoupil. „V posledním kole do toho spadlo KP Brno, Jablonec se pak baráže vůbec nezúčastnil. A hrálo se na palubovce Ústí nad Labem, vítěze základní části,“ uvedl Švécar.

Před rozhodujícím kláním mladé Prostějovanky ještě odehrály tři přípravná utkání, aby neztratily tempo a herní rytmus, protože mezi baráží a základní částí byla měsíční pauza. Obavy ale byly zbytečné. „První zápas byl vyrovnaný po celou dobu, po půlce to bylo o bod. Rozhodla třetí čtvrtina, kdy jsme si vytvořili desetibodový náskok,“ usmíval se kouč.

Jenže, poté přišel nečekaný zádrhel. A drama na samotný závěr sezóny. „Brno překvapivě vyhrálo. Byli jsme tedy v situaci, kdy jsme taky nutně vyhrát potřebovali. Královo Pole nás následně nepřekvapilo, nedokázalo střílet body. Jen díky našim faulům mělo hody trestné. Nakonec jsme měli náskok až dvacet bodů,“ ohlédl se za dalším duelem. Následně Brno náskok stáhlo na bodů pět, tým K2 totiž nasadil do zápasu i hráčky z lavičky. Po utkání se ale stejně slavilo. „První zápas nám zejména rozhodly Monika Fričová a Aneta Kytlicová. Dík ale patří celému družstvu. Jak za postup, tak za celou sezónu. Mají skvělý kolektiv, byl jsem u toho rád,“ vzkázal hráčkám na dálku. Nyní čeká hráčky krátká pauza. A pak příprava na novou, nyní už extraligovou sezónu. „Bude to těžké, s tím počítáme. Ze tří tréninků uděláme čtyři. Doufám, že se nám podaří zvýšit úsilí a udržet nadšení,“ těší se Pavel Švécar.