Druhým místem na tradičním turnaji O pohár rektora Univerzity Palackého v Olomouci zakončili přípravu na nový ročník první ligy basketbalisté BCM Orli Prostějov. Obměněná sestava chce v základní části sezóny bojovat o postup do prostřední nadstavbové skupiny a vylepšit své postavení z minulého soutěžního ročníku.

„Chceme hrát kolektivně, to by měla být naše hlavní přednost. V sestavě nemáme žádné hvězdy, proto by nám týmovost měla slušet. Věřím, že se budeme prezentovat slušnými výsledky,“ říká na startu sezóny kouč Orlů Michal Pešta.

V nové sestavě chybí Erik Klepač, nejlepší střelec minulé sezóny, který natrvalo přesídlil do Olomoucka. Místo něj přišel bratr Adam. V kabině Orlů již není také Lukáš Sychra, Květoslav Nábělek nebo Adam Šiška. Vesměs šlo o hráče základní rotace, s jeho absencemi se bude muset klub vyrovnat. „Hodně kluků ale zůstalo, což je dobře. Vědí, jak chceme hrát. Rychle, agresivně. Potřebujeme co nejvíce využít skutečnost, že máme mladé a běhavé kluky,“ plánuje Pešta.

Do nového prvoligového ročníku vstoupí basketbalisté na palubovce Snakes Ostrava v pátek 16. září. V domácím prostředí se poprvé představí o týden později, tj. 23. září, kdy od 19.00 hodin přivítají rezervu Opavy. „Doufám, že nám vstup do soutěže vyjde. Chceme nějaké zápasy vyhrát, to by pomohlo sebevědomí mladých hráčů,“ přeje si kouč Orlů, podle něhož první kola současně naznačí ambice dalších prvoligových klubů. „Soupisky prakticky všech klubů v soutěži se změnily. Síla našich soupeřů se složitě odhaduje. Za pár týdnů, po odehrání několika kol, budeme chytřejší,“ pousmál se Michal Pešta.

Na zmíněném turnaji v Olomouci prostějovští Orli v semifinále zdolali Slávii Kroměříž 74:63 (19:7, 39:29, 52:54), aby ve finále podlehli svitavským Turům 49:110 (11:34, 28:62, 41:87).

Rozlosování 1. ligy basketbalistů, skupiny Východ přinese Večerník v příštím čísle.

 

soupiska bcm orli prostějov

0     Matyáš Müller

2     Jakub Slavík (U19)

4     Adam Sabol (U19)

7     Adam Klepač

9     Petr Dokoupil

13   Filip Strážnický (U19)

14   Radim Havel

17   Ondřej Komárek (U19)

22   Leonard Varsík (U19)

24   Jan Malčík

25   Eliáš Kalisz (U19)

44   Lukáš Jenčík

55   Jakub Rytíř

77   Jakub Schneider