Po delší přestávce se na začátku nového roku opět rozběhnou basketbalové soutěže, ve kterých bojují také týmy BCM Orli Prostějov. Ve všech třech nejdůležitějších kategoriích čekají hráče hodně důležité zápasy, které budou rozhodovat o celé sezóně.

Prvoligové áčko čeká hodně náročný leden. V jeho průběhu odehrají pět zápasů a budou se snažit vymazat dvoubodovou ztrátu na šesté místo, které zajišťuje postup do nadstavbové skupiny hrající o 7. až 12. místo a případně i postup do vyřazovací části první ligy.

„Každý zápas už pro nás bude play-off utkání. Ztráta, kterou máme, se ještě dá zlikvidovat. O našich šancích hodně napoví hned výsledek úvodního duelu proti Zlínu. Ten zápas musíme zvládnout,“ uvědomuje si trenér Michal Pešta. Extrémně důležité utkání se bude hrát v Prostějově 10. ledna od 19.15 hodin v hale Sportcentra DDM. Zápas mezi BCM Orli Prostějov a Strabagem Zlín uzavře program 15. kola východní skupiny první basketbalové ligy. Domácí tedy potřebují zvítězit, aby udrželi šanci na postup do nadstavbové skupiny, která bude hrát o 7. až 12. místo. „Každá další ztráta by hodně bolela. Snížila by naši šanci, že se vyhneme skupině hrající o záchranu, na minimum. Z tohoto pohledu bude zápas opravdu extrémně důležitý,“ zopakoval Pešta.

Basketbalisté Prostějova na konci roku ztráceli na šestou Olomouc dva body. A právě na tohoto protivníka narazí v 16. kole. Střetnutí bude hostit Čajkaréna již v pátek 13. ledna, úvodní rozskok je naplánovaný na 19.00 hodin.

„Olomouc je naším přímým konkurentem v souboji o šestou příčku. První derby jsme doma docela nešťastně prohráli. V odvetě to chceme napravit. Bude to zápas s velkým nábojem,“ předpokládá Pešta.

Juniory čeká tvrdý boj o záchranu elitní soutěže. V sezóně vyhráli zatím jediné utkání, stejně jako další tři soupeři v nadstavbové skupině B. Zápasy proti Snakes Ostrava mají za sebou, klíčové souboje při snaze o záchranu odehrají s Plzní a Litoměřicemi.

„Na konci základní části jsme už hráli docela slušně, jen se nám nedařilo bodovat. Přesto věřím, že soutěž v nadstavbě zachráníme,“ doufá Pešta. Junioři do druhé fáze sezóny vstoupí 14. a 15. ledna na domácí palubovce. Prvním protivníkem bude Nymburk, následujícím rovněž sestupem ohrožené Litoměřice.

Kadety ještě čeká závěrečné dvoukolo základní části, v němž budou plnit roli favorita proti rezervě Brna a Žabovřeskám. Orlům patří v tabulce druhé místo, jediné dva zápasy prohrál s vedoucím Frýdkem-Místkem.