Basketbalisté týmu BCM Orli Prostějov se v probíhající sezóně pohybují až ve druhé polovině tabulky východní skupiny první ligy a tomu odpovídá také postavení jeho hráčů v individuálních žebříčcích. Přesto zásluhou Radima Havla zatím vládnou v kategorii blokařů.

Prostějovský pivot zatím v jedenácti odehraných zápasech zablokoval dvaadvacet pokusů soupeřů. Sílu paží a dobrý výskok využívá také na útočném doskoku, kde mu patří deváté místo. „Mám dostatek prostoru a svoji danou roli v týmu,“ říká k zajímavým statistikám Havel.

Do první desítky železných mužů se prosadil Jakub Rytíř. Neúnavný basketbalista v průměru tráví na palubovce třicet dvě a půl minuty, větší vytížení má pouze šest hráčů v obou skupinách druhé nejvyšší soutěže.

Možná trošku překvapivá je sedmá pozice Adama Klepače mezi rozehrávači. Na klíčový post se bývalý křídelník a kvalitní střelec z dálky přesunul teprve před sezónou. Orli tak vyřešili problém s obsazením rozehrávky a Klepač se s novou rolí pere stále úspěšněji. „Přihrávky jsem zlepšil, ještě by to chtělo trošku více omezit ztráty. Ale úplně nespokojený nejsem,“ říká Klepač.

Mezi nejlepšími střelci Orli chybí. Rytíř je na dvacáté pozici s průměrem 15,36 bodu na zápas. Adam Klepač a Petr Dokoupil uzavírají šestou desítku a tím výčet prostějovských dvouciferných hráčů končí. Nejužitečnějším basketbalistou je opět Jakub Rytíř, v měření celé soutěže jeho čísla stačí na pětatřicátou pozici.