Také ve druhém derby v sezóně basketbalisté Prostějova nestačili na svého olomouckého soupeře. Na půdě protivníka prohráli v rámci 16. kola skupiny „Východ“ první ligy basketbalistů 67:79, když klíčovou ztrátu nabrali už v první čtvrtině. Nepomohlo jim ani zranění Erika Klepače, který musel kvůli pochroumané noze odstoupit a odehrál jen něco málo přes osmnáct minut.

 

Orli se do vedení pátečního spuboje dostali na konci první minuty po trojce Klepače, pak už se dopředu dostal favorizovaný soupeř, který se opíral o hráče širší rotace BK Redstone Olomoucko z Kooperativa NBL. Na začátku šesté minuty domácí vedli 18:7 po přesném zakončení Kotaly a svůj náskok do konce první čtvrtiny ještě dokázali navýšit a zajistili si poměrně vysoké vedení 31:14.

Hned v 11. minutě po čtyřbodové akci Olborta Orli prohrávali dokonce jednadvacátým rozdílem 14:35, v následujících minutách ovšem zabojovali a necelé tři minuty před koncem poločasu po úspěšném trestném hodu Jenčíka snížili na 32:45. Jejich další nápor vzápětí otupily dvě olomoucké střelky z dlouhé vzdálenosti, po kterých si domácí zajistili vedení 51:34 po dvaceti minutách.

Po změně stran se celek Prostějova snažil o korigování průběžného výsledku. Ve 22. minutě skončilo utkání předčasně pro Adama Klepače, oslabení Orli přesto pro zdramatizování střetnutí dělali maximum. Třetí čtvrtinu dokonce vyhráli o šest bodů a před tou poslední nebylo za stavu 57:68 z pohledu hostů o ničem rozhodnuto.

V závěrečné pasáži oba soupeři dali do zápasu zbytky svých sil, které rychle ubývaly. O kousek lépe na tom byli basketbalisté Olomouce. Pět minut před koncem odskočili na 74:55 a přes velkou snahu Orlů vítězství udrželi.

 

1. LIGA BASKETBALISTŮ ČR, SKUPINA VÝCHOD – 16. KOLO

Basketbal Olomouc – BCM Orli Prostějov

79:67 (31:14, 51:34, 68:57)

Nejlepší střelci Olomouce: Kotala 17, Tkadlec 16, Olbort 13

Sestava a body Prostějova: Rytíř 17, Müller 13, Havel 11, Klepač 8, Jenčík 7, Kalisz 4, Malčík 3, Dokoupil, Schneider 2, Strážnický, Varsík, Komárek. Trojky: 10:6. Fauly: 19:20. Trestné hody: 15/22 – 7/11. Doskoky: 42:27.

HLAS TRENÉRA

Michal PEŠTA – BCM Orli Prostějov:

„Na začátku nás soupeř zatlačil. Bránil agresivně po celém hřišti a to na nás platilo. Soupeř jezdil opravdu dobře. Hledali jsme cestu, jak se přes takovou defenzivu dostat, v tom okamžiku se ukázalo, že nám chybí klasický a zkušený rozehrávač. Kluci se opravdu snažili, nic nevzdali. Kvůli tomu je konečný výsledek docela slušný, protože Olomouc do utkání nasadila hned pět hráčů, kteří nastupují v Kooperativa NBL.“