Páteční porážka s Olomoucí basketbalistům Prostějova výrazně snížila šanci postoupit v první lize do nadstavbové skupiny hrající o 7. až 12. místo a také o postup do play-off. Tři zápasy před koncem základní části Orli ztrácejí na šestou pozici dva body a nemají tak osud ve svých rukou.

„Je to realita, ale rozhodně nic nevzdáváme. Máme před sebou ještě nějaké zápasy, ještě není rozhodnuto. Na začátku sezóny to nebylo z pohledu bojovnosti ideální, teď je to mnohem lepší. Dokud bude naděje, budeme se rvát,“ předpokládá trenér BCM Orli Prostějov Michal Pešta.

Hanáky čeká dohrávka 14. kola, v níž pocestují do Pardubic na půdu BK Vividbooks, přivítají silný Nový Jičín a v samém závěru základní části první ligy se představí na palubovce posledního BC Vysočina. „Pokusíme se nasbírat co největší počet bodů a uvidíme, na co to bude stačit. Bez ohledu na konečné umístnění musíme pochopitelně uvažovat o možnosti, že půjdeme do skupiny o záchranu. Pokud by to tak dopadlo, potřebujeme mít před startem této skupiny na naše konkurenty co největší náskok,“ poznamenal Pešta.

V závěru základní části těší kouče především výkony nadějných mladíků, kteří současně stále hrají juniorskou extraligu do 19 let. V mužské soutěži se dobře uchytili a existuje reálný předpoklad, že přechod z juniorské kategorie zvládnou. „Těší mě například výkony mladých rozehrávačů Jakuba Slavíka a Eliáše Kalisze. Na klíčovém postu nám roste kvalitní dvojice. Zkušenosti ale získávají také další kluci, od začátku sezóny se všichni zlepšili a ještě půjdou nahoru,“ věří kouč Orlů.