Osm zápasů odehrají basketbalisté BCM Orli Prostějov v prvoligové skupině, kde se bojuje o záchranu druhé nejvyšší soutěže. V přímém ohrožení nejsou, protože na předposlední příčku, z níž se padá do baráže, mají před úvodními duely pohodlný náskok čtyř bodů.

„Dostali jsme se do podobné situace jako před rokem. Tehdy jsme měli dokonce ještě větší počet na barážovou příčku. Cíl bude stejný jako v minulé sezoně. Chceme mít co nejdříve jistou záchranu a pak podle potřeby co nejvíce obehrávat kluky, na které se chceme spoléhat v dalších ligových ročnících,“ přibližuje své představy o následujících dvou měsících trenér Orlů Michal Pešta.

Získání brzké jistoty účasti v první lize také v dalším soutěžním ročníku je pro Prostějov důležité také proto, že řadu basketbalistů čekají také další zápasy o záchranu v extralize juniorů. A kouč Pešta by tak mohl největší opory mládežnického týmu v první lize podle potřeby šetřit. „I to je možnost. Jak to ale bude, to se teprve uvidí podle výsledků obou našich týmů v nejbližších týdnech,“ říká kouč.

Do nadstavby se započítávají výsledky základní části, týmy východní skupiny narazí pouze za soupeře, kteří hráli ve skupině Západ. Orli tak již v sezóně nepotkají hráče Pardubic, Snakes Ostrava a BC Vysočina. „Kdyby se hrálo klasickým dvoukolovým systémem, končila by sezóna až někdy v polovině května. Navíc absolvovat další zápasy se soupeři, na které jsme narazili v první fázi sezóny, by také nikomu nic nepřineslo,“ míní Pešta.