Nepovedený vstup do skupiny o 13. až 20. místo mají za sebou prvoligoví basketbalisté Prostějova. Domácí utkání proti pelhřimovským Sojkám prohráli 58:60, když nezvládli především třetí čtvrtinu zápasu, kterou prohráli o osm bodů. K obratu jim nepomohl ani velký nápor v závěru střetnutí.

 

Oba soupeři měli od začátku problémy se zakončením. Obrany dokázaly zastavit snahy o rychlý protiútok, při tom postupném se Prostějov trápil, jeho protivník zase zahazoval i otevřené příležitosti. V polovině 7. minuty Orlům odešla za stavu 9:8 střelba z pole. Skóre několik minut posunovali pouze z trestných hodů, na vedení 15:12 po deseti minutách to přesto stačilo.

Střelecky hodně dietní souboj pokračoval také ve druhé čtvrtině. Výrazněji na sebe dokázal upozornit pouze hostující Linis, který trefil tři trojky ze čtyř pokusů. Díky tomu se hráči Pelhřimova bodově dotáhli. V několika případech se dokonce dostali do vedení a na poločasový stav 27:27 vyrovnával Havel až dvacet osm vteřin před pauzou.

Přestávka basketbalistům Prostějova nepomohla. Hlavně v útoku tápali a během zápasu spáchali třiadvacet ztrát. Jejich soupeř toho využil a po sérii devíti bodů v řadě Orli najednou prohrávali 34:43 v polovině 27. minuty. Až pak se lehce zvedli a své manko snížili. Poslední slovo ale měl hostující Plášil a díky jeho trojce vstupovali domácí do poslední čtvrtiny s deficitem osmi bodů – 40:48.

V závěrečné desetiminutovce byla v šest minut před koncem ztráta Orlů dokonce dvouciferná (42:53), tým i tak ještě dokázal zabojovat o obrat. Minutu a půl před koncem snížil na rozdíl dvou bodů a měl k dispozici i poslední útok. Šanci minimálně vyrovnat ovšem překazila poslední špatná rozehrávka zápasu.

 

KUPON:

1. LIGA BASKETBALISTŮ ČR, skupina o 13.-16. místo – 1. kolo

BCM Orli Prostějov – GBA Sojky Pelhřimov

58:60 (15:12, 27:27, 40:48)

Sestava a body Prostějova: Dokoupil 17, Rytíř 16, Havel 6, Klepač, Jenčík 5, Müller 3, Malčík, Kalisz, Komárek 2, Slavík, Schneider, Varsík.

Nejvíce bodů Pelhřimova: Plášil 16, Linis 13, Grunt 9

Trojky: 5:9. Fauly: 20:20. Trestné hody: 9/22 – 11/18. Doskoky: 43:35.

HLAS TRENÉRA

Michal PEŠTA – BCM Orli Prostějov:

„Zápas se nám vůbec nepovedl. Od začátku jsem viděl, že to nebude dobré. Naše hra neměla hlavu ani patu. Chybu jsem udělal i já, až pozdě mě napadla jedna varianta, která se dala změnit. Možná by to pomohlo. Hlavně v útoku nám chyběl pohyb. Míče i hráčů. Až v poslední části jsme se rozběhli a najednou byl soupeř pod tlakem a málem jsme výsledek otočili. Musím ale přiznat, že po předvedeném výkonu by to bylo nezasloužené. Pelhřimov chtěl tentokrát víc než my.“