Pokud se nestane nic neočekávaného, dotáhnou prvoligoví basketbalisté hlavní výběr Orlů v poklidné prvoligové záchraně. S velkou pravděpodobností bude nad síly kadetů do 17 let vrátit se po roční pauze mezi elitu ve své kategorii. Největší pozornost tak bude v následujících týdnech upřena na juniory, kteří se budou zřejmě až do úplného konce sezóny rvát o udržení extraligy.

V základní části Orli vyhráli jediné utkání a logicky spadli do skupiny, která v nadstavbě hraje o záchranu. Ani v této skupině se basketbalistům do 19 let nedaří a zatím prohráli všechny čtyři zápasy s Nymburkem, Litoměřicemi, pražskými Tygry a Plzní. Prostějov měl přitom pokaždé výhodu domácího prostředí.

„Teoretická šance na záchranu po nadstavbě existuje, reálně to ale nevidím. Zbývající čtyři zápasy skupiny hrajeme venku, máme ztrátu dvou bodů. Ani herně to není ideální, k tomu máme nějaké absence. Musíme tým nachystat, aby byl schopen zachránit nejvyšší soutěž v baráži,“ uvědomuje si složitost situace hlavní trenér prostějovského basketbalu Michal Pešta.

Udržení extraligy je pro celý klub extrémně důležité. Může totiž zajistit, aby největší naděje po přechodu z kadetů nedaly přednost týmům v Ostravě nebo Brně. „Talentovaných hráčů je nedostatek v celé republice. Pokud nebudeme hrát nejvyšší soutěž, o naprostou většinu přijdeme,“ přibližuje Pešta riziko, které by hrozilo v případě sestupu. „Věřím, že sezóna dopadne nakonec dobře a extraligu zachráníme. Pro celý klub by to byla velká ztráta. O krizovém scénáři víme, uděláme však maximum, aby to reálně bylo jinak,“ nevzdává se trenér Orlů.