V Litoměřicích a Nymburku měli v průběhu uplynulého víkendu nastoupit juniorští basketbalisté Prostějova bojující o záchranu extraligy. Kvůli velké marodce ale museli zápasy odložit. O náhradním termínu se ještě jedná.

„Bylo absolutně vyloučené, abychom zápasy odehráli. Z deseti hráčů je osm mimo. Nesložili bychom ani základní sestavu. Situaci jsme včas oznámili, počkáme, až se alespoň část týmu dá dohromady a budeme hledat náhradní termín,“ uvedl trenér extraligových juniorů Michal Pešta.

Orli potřebovali nastoupit v plné síle a v ideální sestavě, protože jejich situace čtyři kola před koncem nadstavbové části soutěže je hodně obtížná. V tabulce jsou na posledním osmém místě a na šestou příčku, která znamená jistou záchranu, ztrácí dvě výhry.

„Ten pohled není vůbec příjemný, ale rozhodně nic nevzdáváme. Šesté jsou Litoměřice, se kterými budeme ještě hrát. Tam je možnost stáhnout ztrátu a rázem bychom byli v kontaktu. Ještě se pokusíme s tabulkou něco udělat,“ neztrácí naději na přímou záchranu Pešta.

Naději na udržení by Orli měli, i kdyby se z posledních dvou pozic nedokázali posunout. Ještě jednu šanci by dostali v čtyřčlenné baráži, v níž poslední dva týmy extraligy doplní nejlepší týmy první ligy. Z nižší soutěže do souboje o postup mezi elitu zajím jistě míří Levharti z Chomutova a druhou vstupenku do baráže si to s největší pravděpodobností rozdá Kroměříž, Děčín a Kbely.

„Baráž se odehraje turnajovým způsobem, na všechny týmy čekají tři zápasy, což je vždy ošidné. Už proto se chceme pokusit o záchranu v nadstavbě, i když víme, že to bude těžké,“ uvědomuje si Pešta.

Orly čekají vesměs zápasy na půdě soupeřů. Vedle odložených duelů pojedou do Plzně a na palubovku pražských Tygrů.