Do nadstavbové části 1. ligy a skupiny play-out hrající o 13. až 20. místo vstupovali basketbalisté BCM Orli Prostějov v relativním klidu a šesti výhrami na svém kontě. Na začátku nadstavby ale nezvládli střetnutí s pelhřimovskými Sojkami, prohráli po velkém boji v prodloužení na půdě SP Praha a neuspěli ani v Liberci. Jejich náskok na poslední příčky se povážlivě tenčí a Hanáci potřebují zabrat, aby neměli potíže se záchranou.

„Celá situace v tabulce se hodně zamotává. Všechno jsme si zkomplikovali hned v prvním utkání skupiny. Pelhřimovské Sojky jsme prostě měli porazit, byl by zřejmě klid. Místo toho zápas o dva body vyhrál soupeř a také výsledky dalších soupeřů šly proti nám. Poslední s největší pravděpodobností bude Jihlava, to je ale jediná jistota. O ostatní příčky se ještě bude hrát, není to pro nás ideální,“ uvědomuje si hrozící problémy prostějovský kormidelník Michal Pešta.

Do konce sezóny odehrají Orli ještě pět zápasů a prodloužení série porážek si nemohou dovolit. Po dvou utkáních budou mít v rámci 4. kola výhodu domácího prostředí a ve střetnutí s BK Levharti Chomutov potřebují zabrat a zvítězit. Hrát se bude 3. března od 19 hodin v hale Sportcentra DDM. Nebude to ale jednoduché, protože za severočeský tým nastupují pravidelně i kmenoví hráči Děčína. Bude záležet na tom, v jaké sestavě Chomutov dorazí, protože Děčín hraje o den později v Kooperativa NBL. Pokud budou Levharti v nejsilnější sestavě, můžou být v jejich kádru Válečníci David Žikla nebo Lukáš Bobek. „Na to se nemůžeme ohlížet, body potřebujeme,“ říká Pešta.

Výhru potřebují Orli také v následujícím střetnutí v Pelhřimově. První duel proti Sojkám prohráli 58:60, odveta je na programu 12. března od 18.00 hodin. „Důležité bude i skóre, protože význam můžou mít i vzájemné zápasy,“ připomíná prostějovský kouč.