Sérii porážek v nadstavbové části první ligy nezastavili basketbalisté BCM Orli Prostějov ani v domácím utkání 4. kola proti chomutovským Levhartům. Hosté přijeli v kompletní sestavě i s několika hráči děčínských „Válečníků“ z Kooperativy NBL, i to mělo vliv na konečnou porážku 74:84, která opět přiblížila domácí výběr ke spodku tabulky. Záchrana se třese v základech, tým kouče Pešty bije na poplach!

Začátek duelu se přitom Orlům povedl. Na začátku čtvrté minuty vedli 7:0 a po koši Slavíka v průběhu šesté minuty natáhli svůj náskok na deset bodů - 13:3. Hostující Kovář, který nastoupil v základní sestavě, měl navíc dvě osobní chyby a musel střídat. Přesto Levharti dokázali svoji ztrátu stáhnout na rozdíl tří bodů a vedení 21:16 po první čtvrtině si domácí zajistili až zlepšením v koncovce desetiminutovky.

V té druhé už hosté definitivně zapomněli na dlouhou cestu k utkání a ve 13. minutě se zásluhou Bobka poprvé dostali do vedení. Pak se soupeři dlouhé minuty přetahovali o minimální náskok. Od stavu 36:36 ale Hanáci do konce poločasu přidali pouze tři body, čehož basketbalisté Chomutova dokonale využili a po sérii deseti bodů v řadě šli do trháku. Vzápětí přidali ještě dva koše a domácí tak po dvaceti minutách prohrávali 39:50.

Po pauze hosté drželi dostatečný náskok. Pomohla jim k tomu slabší pasáž prostějovských hráčů, kteří se dotáhli maximálně na rozdíl šesti bodů, o lepší výsledek je připravila špatná koncovka a také nepřesná kombinace. Třetí čtvrtina skončila za stavu 56:67 a domácí v té chvíli neměli ani jednoho dvouciferného střelce.

Pět minut před koncem se Orli ještě pokusili o obrat. Z desetibodové ztráty se propracovali k výsledku 69:75, koncovku si však Chomutov pohlídal. Snažil se hrát dlouhé útoky a čekal na prostějovské fauly. Stanovená taktika vyšla hostujícímu výběru dokonale.

HLAS TRENÉRA

Michal Pešta – BCM Orli Prostějov:

„Největším naším problémem byly ztráty. Nebyly ani vynucené, spíš takové dětské. Další potíží bylo neproměňování otevřených střel. Statisticky to sice bylo podobné jako u soupeře, my jsme ale nedali vyloženě snadné koše. Ve třetí čtvrtině, kterou má soupeř obvykle silnou, jsme měli tříminutový výpadek na obou polovinách a pak už jsme nebyli schopni dostat se k nějakému náporu. Hra se postupně rozpadla.“

 

 

1. LIGA BASKETBALISTŮ ČR; PLAY-OUT

- skupina o 13. až 20. místo – 4. kolo

BCM Orli Prostějov – BK Levharti Chomutov 74:84 (21:16, 39:50, 56:67)

Sestava a body Prostějova: Rytíř 16, Havel 12, Slavík 11, Dokoupil 9, Klepač, Varsík 8, Schneider 6, Komárek 4, Jenčík, Strážnický

Nejvíce bodů Chomutova: Žikla 22, Rozsypal, Boyko 14

Trojky: 6:8. Fauly: 24:19. Trestné hody: 14/24 – 14/23. Doskoky: 46:49. Diváků: 150