Stejně jako jejich starší vrstevníci, musí až do úplného konce sezóny bojovat o udržení v nejvyšší soutěži junioři BCM Orli Prostějov. Ve skupině play-out extraligy se tým kouče Pešty zachránit nedokázal, ještě jednu šanci bude mít v baráži.

Se skupinou play-out se Orli rozloučili na palubovkách soupeřů. V Plzni prohráli 48:65 a v Litoměřicích 82:88, přestože ještě před začátkem poslední čtvrtiny vedli o tři body. „V Plzni jsme měli problém vysokým pivotem Kojzarem, ten nás přeskákal a rozhodl o výsledku. V Litoměřicích to byl z naší strany jeden z nejlepších zápasů. V poslední desetiminutovce ale přišlo polevení v obraně a k tomu nám odešla střelba a soupeř výsledek otočil,“ hodnotil zápasy trenér Prostějova Michal Pešta.

Z nejvyšší soutěže půjdou do baráže také Litoměřice, předposlední tým tabulky. Z první ligy si o postu zahraje Děčín, o druhém týmu se bude rozhodovat. Druhý tým soutěže z Chomutova zatím není rozhodnutý, zda bude o extraligu usilovat. Pokud do baráže nepůjde, příležitost dostane další tým. „Nic není rozhodnuto, přihlášky do baráže se podávají do středy, pak bude vše jasné,“ poznamenal Pešta.

Pořadatelem baráže bude Děčín, turnaj se bude hrát systémem každý s každým od 21. do 23. května. „Musíme složit tým schopný konkurence, ve kterém ale nesmí být hráči ročníku 2004. Ze sestavy, která hrála sezónu, někteří kluci vypadnou, musíme je doplnit o hráče z týmu do sedmnácti let,“ přibližuje podmínky barážových duelů prostějovský kouč.

V podobné situaci jsou také ostatní kluby. Do klíčových duelů totiž můžou zasáhnout pouze hráči, kteří v této věkové kategorii můžou nastupovat i v následující mistrovské sezóně. „Základní pětku máme kvalitní, tři zápasy ve třech dnech ovšem budou náročné. I tak věřím, že baráž zvládneme,“ doufá Pešta.

 

18 lista basket