Podruhé za sebou se prostějovští basketbalisté představili ve druhé nejvyšší soutěži a zase nesplnili svůj cíl postoupit alespoň do skupiny bojující v nadstavbě o play-off 1. ligy. Především ve druhé fázi sezóny se týmu Orlů nedařilo a od pádu do baráže zachránila výběr pod hlavičkou BCM až nečekaná výhra sestupující Jihlavy v posledním kole skupiny o udržení. Sami svěřenci kouče Michala Pešty to nedokázali...

„Hlavně v nadstavbě jsme se dostali to velkých problémů. Na týmu ležela deka, bylo to pro všechny hodně složité. Pochopitelně máme radost, že jsme nespadli, ale opravdu to byla těžká sezóna a doufám, že se už něco podobného nebude dlouho opakovat,“ ulevil si prostějovský trenér BCM Ori Prostějov.

V základní části přitom basketbalisté dlouho pomýšleli na postup do skupiny hrající od 7. až 12. místo, v níž by především mladí hráči mohli bez velkých nervů sbírat důležité zkušenosti, a přitom by se mohli soustředit i na duely v juniorské extralize. O všem rozhodla především dvě derby s Olomoucí, která pokaždé vyhrál tým z krajského města. A právě o tyto výhry prostějovské hráče v tabulce východní poloviny soutěže přeskočil a zajistil si poslední postupovou příčku do lepší skupiny.

„Více nás mrzel výsledek domácího souboje, v němž jsme byli dlouho o kousek lepší a ještě čtyři minuty před koncem byli ve vedení. Tam nám k vítězství opravdu chybělo málo. V základní části bylo takových zápasů několik. Těsné porážky nás poslaly o patro níž, k tomu jsme měli problémy se zraněními,“ ohlédl se za posledními měsíci kouč týmu.

Do nadstavby vstoupili basketbalisté těsnou a nečekanou porážkou s Pelhřimovem 58:60, další ranou byl výsledek v utkání s SP Praha. Na půdě soupeře po dobrém výkonu padli v prodloužení. Po pátém kole a další ztrátě v Pelhřimově ztratili hráči Prostějova poslední zbytky sebevědomí a závěrem sezóny se protrápili.

„Byly okamžiky, kdy bylo zapotřebí reagovat na situaci na palubovce a nebylo koho poslat na hřiště. Kluci na střídačce byli skleslí. Nic nezabalili, ale víra v úspěch byla prostě někde jinde. Měli jsme sice dobré pasáže, ale netrvaly dlouho. Něco takového jsem opravdu ještě nezažil, snad to bylo naposledy,“ přeje si Pešta. „Jediným pozitivem bylo, že se nám nakonec baráž vyhnula. To všichni v klubu potřebujeme, protože s juniorským týmem bojujeme o udržení extraligy. Zachraňovat v úplném závěru sezóny bychom jen těžce zvládali,“ poznamenal kormidelník obou výběrů.

 

POZNÁMKA VEČERNÍKU

Divoká karta je stále větší

problém. Klubu škodí…

V roce 2016 dostal prostějovský basketbalový klub od vedení České basketbalové federace divokou kartu a začal hrát první ligu. V soutěži dostávali prostor méně vytížení hráči ze soupisky výběru bojujícího v Kooperativa NBL, což dávalo smysl. Zkušenosti z náročných zápasů řada tehdejších mladíků skvěle využila. Z první prvoligové sestavy dnes v elitní domácí společnosti nastupuje například František Váňa, Adam Goga, Jakub Nosek nebo Martin Nábělek. Po přesunu licence na nejvyšší soutěž do Olomouce je ale situace mnohem složitější. Vedení prostějovského klubu sice právo na první ligu zůstalo, stejné ale zůstaly také podmínky týkající se složení kádru. V sestavě Orlů může nastupovat pouze omezený počet starších hráčů, většinu sestavy tvoří junioři. A tady začínají problémy prvoligového Prostějova.

Mladým chybí zkušenosti a často také hrubá síla a kilogramy. A nadějným mladíkům klub nemůže pomoci angažováním zkušených borců, o které by se mohli v těžkých okamžicích opřít. Ti se sice v náročných soubojích mohou zocelovat, je ovšem otázkou, zda to není až příliš demotivující, když nemají velkou šanci na výraznější úspěch.

Je evidentní, že z dorostu a juniorky každý rok nevyskočí deset hráčů s prvoligovým potenciálem. Kvůli tomu je velmi pravděpodobné, že na horní patra tabulky mohou Orli i v příštích sezónách v předstihu zapomenout. Klubu bude věkové omezení kádru každý rok škodit víc a víc. Opakovaně se bude dopředu chystat na souboje o záchranu.

Existují pouze dvě cesty z tohoto bludného kruhu. První je zrušení věkového omezeni ze strany federace. Je otázkou, zda by o něco podobného mělo vedení basketbalu vůbec zájem. Druhou možnost má vedení Orlů. Zbavit se divoké karty. A získat regulérní licenci. Třeba i až na druhou ligu a postavit ambiciózní kádr, který se bude rvát o postup. Pokud by se podařil, ztratil by Prostějov na nějakou dobu druhou nejvyšší soutěž, dlouhodobě by však získal mnohem víc. Mohl by si o složení sestavy rozhodovat sám.

 

Hodnocení jednotlivých hrčů najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 22. května