Po třech odehraných kolech východní skupiny první ligy basketbalisté Prostějova stále čekají na první vítězství. Kromě debaklu v Brně ale odehráli kvalitní partie s favority soupeře ze Svitav i Hradce Králové a předvedenými výkony naznačili, že v novém soutěžním ročníku můžou dosáhnout na umístnění v polovině tabulky.

„V Brně jsme dostali facku, to byl z naší strany otřesný výkon. I takové zápasy se někdy přihodí. Proti svitavským Turům i Královským sokolům to ale bylo od nás opravdu dobré. Měli jsme těžký los, teď musíme zabrat a navázat na hru proti favoritům soutěže,“ neděsí aktuální bilance prostějovského trenéra Michala Peštu.

V minulé sezóně Orli vyhráli hned první zápas a po pěti kolech měli na svém kontě dva úspěchy. Rozdílem jednoho bodu porazili Snakes Ostrava na jeho palubovce a v domácím prostředí udolali Pardubice. Na startu nového prvoligového ročníku měli kvalitnější soupeře.

„Mají ve svém středu zkušené hráče, kteří ještě nedávno hráli na špičkové úrovni nejvyšší soutěž. Nejdříve nás porazil Marko se Slezákem, naposledy Jelínek a Sedmák. Už po losu jsme si říkali, že i tyto zápasy musíme brát hlavně jako příležitost připravit se na další soupeře. Teď už chceme bodovat. Pokud zopakujeme předchozí výkony, podaří se to,“ věří svému týmu Pešta.

První tři kola ukázala, že vedle předpokládaných opor můžou týmu hodně pomoci mladí hráči. Třeba proti Hradci Králové vedle Jakuba Noska, Erika Klepače, Radima Havla nebo Lukáše Jenčíka zahráli opravdu dobře Ondra Komárek, Pavel Kaštil i Eliáš Kalisz. Nebáli se, hráli odvážně. Vyrovnali se s tím, že hráči soupeře měli třeba o třicet kilogramů víc,“ všiml si kouč Orlů.

Další příležitost ukončit čekání na vítězství budou mít prostějovští basketbalisté v Olomouci a na derby se patřičně těší. Věří, že mají šanci v Čajkaréně vyhrát a získat do tabulky důležité dva body. „Všem jsem po posledním zápase říkal, že potřebujeme vydržet. Pokračovat v tom, na čem od začátku sezóny pracujeme. Pokud nepolevíme, výsledky přijdou, o tom jsem přesvědčený,“ říká odhodlaně Pešta.

 

 

18 partneri