Poprvé od sezóny 2016/2017 chybí basketbalisté reprezentující celý krajský region na palubovce prostějovského Sportcentra DDM v nadstavbové skupině A1. Celek BK Olomoucko v průběhu základní části získal pouze čtyři výhry a do další fáze probíhajícího ročníku Kooperativa NBL půjde ze dvanácté pozice.

„Tak jsme si to určitě nepředstavovali. Sport vám někdy ukáže nepříznivou tvář. Hráče máme lepší, než ukazuje tabulka, počítají se ale výhry. A těch máme mnohem méně, než jsme si přáli. Z dosavadního průběhu nemáme žádnou radost,“ přiznává zklamání Michal Pekárek, sportovní manažer BK Olomoucko.

Během uplynulých měsíců se tým musel vyrovnat s odchodem několika hráčů. Z osobních důvodů předčasně ukončil smlouvu a vrátil se do Slovinska pivot Leon Šantelj, reprezentant Lukáš Palyza přestoupil do Nymburka, aby mohl hrát evropské poháry a vybojoval si nominaci na mistrovství Evropy, které se bude hrát v Praze. „V momentální situaci není snadné sestavu doplnit. Leona nakonec nahradil Jalen Henry, získat ale hráče jako je Lukáš není v současné době reálné. Takový prostě na trhu není,“ konstatoval Pekárek.

Sestavě BK Olomoucko se nevyhnuly zdravotní problémy. Dlouhodobé zranění vyřadilo Viktora Vašáta, na kratší nebo delší dobu chyběli i další. Kompletní sestavu měl kouč Predrag Benáček k dispozici poprvé v sezóně až ve 21. kole proti Kolínu. „Těch komplikací bylo opravdu hodně. Často se stávalo, že jsme na tréninku ani nemohli hrát na dva koše. To se v zápasech muselo projevit,“ posteskl si trenér Benáček, který po základní části rezignoval na funkci.

Do výsledků jeho dnes již bývalého souboru promluvil také covid-19. Například do zápasu v Brně šel tým prakticky bez tréninku po návratu z marodky, přičemž onemocněním si prošli všichni hráči. Podobná komplikace se přitom vyhnula například basketbalistům USK. Těm vedení soutěže zápasy dostatečně odložilo. „Bylo vidět, že hráči byli rychle unaveni. Po nemoci se rychle vyčerpali a v koncovce zápasu prostě nemohli,“ ohlédl se Benáček.

Nadstavbová část Kooperativa NBL měla podle původního rozpisu odstartovat 27. února. Zatím ale není jisté, zda se termín kvůli zdravotní situaci o týden neposune. Rozhodnutí padne během tohoto týdne.