Hodně komplikovaná sezóna basketbalistů BK Olomoucko včerejším velikonočním duelem proti Děčínu skončila. Tým ve skupině A2 Kooperativy NBL dokázal opustit poslední místo po základní části, na předkolo vyřazovací části ale nedosáhl. Pod sebe totiž dostal pouze ostravskou Novou huť, ztráta na vysněnou desátou příčku byla ale příliš vzdálená a pro mladou sestavu sužovanou řadou zranění nedosažitelná. V uplynulých šesti dnech sehrál tým sídlící v Prostějově na domácí palubovce ve Sportcentru-DDM poslední tři duely.

V základní části Kooperativa NBL Hanáci dokázali vyhrát jen čtyři zápasy a kvůli tomu uzavírali tabulku. Ve druhé části sezóny sice dokázali svoji bilanci výrazně vylepšit, i tak tři kola před koncem nadstavby ztratili definitivně naději na účast v play-off.
„Na klíčové desáté místo jsme ztráceli čtyři výhry, to bylo opravdu hodně. Ale nechtěli jsme druhou část sezóny jen tak odehrát. Tým si řekl, že se pokusí o malý zázrak. Nepodařilo se to, ale můžeme končit s čistým svědomím, že jsme žádné utkání jen neodchodili,“ ohlédl se za posledními týdny sportovní manažer BK Olomoucko Michal Pekárek.
První dva zápasy ve skupině A2 naznačily, že předkolo nemusí být pouhým snem. Po výhrách nad Ostravou a svitavskými Tury ale přišel hodně tvrdý pád na zem. Hanáci ztratili výborně rozehraný zápas v Ústí nad Labem a tato porážka se ukázala klíčová. Z těžkého direktu se hráči zcela neotřepali.
„Byl to šok. Bylo těžké se s tím vyrovnat. Na zpáteční cestu z Ústí dlouho nezapomenu. Tolik hodin na cestě a v autobuse nepadlo ani slovo. Takovou jízdu už bych nechtěl zažít,“ poznamenal David Pekárek, jedna z opor Olomoucka.
Z týmu pak odešel klíčový pivot Nemanja Bezbradica, a když se přidaly zdravotní problémy dalších basketbalistů, šance na postup se úplně rozplynuly. Zbytek kádru soupeře trápil, na výhry ale neměl dostatečné síly.
„Do každého duelu jsme šli s tím, že budeme hrát naplno od začátku a uvidíme, jak dlouho nám vydrží síly. Proto jsme byli opakovaně dlouho konkurenceschopní, přestože to na úspěch většinou nestačilo,“ řekl trenér BK Olomoucko Michal Pešta.