V redukovaných žebříčcích hráčů do 22 let zazářil v průběhu Kooperativa NBL František Váňa. Po nadstavbové části byl druhým nejvytíženějším hráčem, druhý byl také v tabulce měřicí koeficient užitečnosti. V žebříčku střelců dokonce je nejlepší před Filipem Novotným z Kolína a brněnským Radkem Farským.

Nadějný basketbalista již v minulém nedohraném ligovém ročníku dostával větší porci minut než v předešlých letech. V následující sezóně už patřil do základní rotace a s novou rolí v týmu se popasoval velice dobře. Po odchodu Lukáše Palyzy do Nymburka se navíc stal kapitánem.

„Každý hráč se posunuje postupně. Jsou věci, které se nedají přeskočit. Zkušenosti nikde nekoupíte a bez nich to prostě nejde. U Franty se to ukazuje. Jde krok za krokem a herně roste,“ poznamenal trenér Predrag Benáček, který tým vedl v základní části.

U basketbalistů nastupující generace je téměř pravidlem, že jejich výkony provázejí propady výkonnosti. Udržet formu po celou sezónu je těžké i pro ostřílené matadory. Váňa dokázal výkyvy minimalizovat, například ve střelbě dlouhodobě udržel průměr na dvouciferných číslech.

„Je to dáno i počtem odehraných minut. Když hrajete hodně, do střeleckých pozic se dostanete. Někdy na body spotřebujete více pokusů, přesto máte šanci udržet průměr na zajímavých hodnotách. Celková čísla jsou ovlivněna řadou faktorů,“ míní Benáček.

Do popředí tabulek se dá propracovat i jiným způsobem, což je příklad Dominika Štěpána. Jeho forma rostla postupně a gradovala v pravý čas v nadstavbové části Kooperativa NBL. Výsledkem byl průnik mezi nejlepší desítku v užitečnosti. „Odehrané minuty Dominikovi dodaly sebevědomí a rychle se to ve výkonech odrazilo,“ všiml si sportovní manažer BK Olomoucko Michal Pekárek.