Na své první play-off v Kooperativa NBL David Pekárek zřejmě nikdy nezapomene. Před startem vyřazovací části sezóny se přesunul z Olomoucka do Kolína a s polabským týmem ve čtvrtfinále narazil na Pardubice. Ve druhém utkání dostal od Thomase Dunanse pěstí, což mu zůstane navždy v paměti.

„Za poločas jsem dal třiadvacet bodů, což je zatím nejlepší číslo v kariéře. Ale jednou si spíš vzpomenu na tu ránu,“ poznamenal k nepříjemnému incidentu Pekárek, který byl útokem soupeře zaskočený. „Krátce předtím jsme měli normální konverzaci ohledně jedné situace, jestli šlo o kroky, nebo ne, ale nic nenasvědčovalo tomu, že by později mohl takhle vybuchnout,“ přiblížil okamžiky před zkratem pardubického hráče Pekárek.

Nejvytíženější hráč Olomoucka v průběhu sezóny marně hledal důvody Dunansova útoku, za který jeho iniciátor dostal od vedení soutěže stopku na čtyři zápasy a finanční pokutu, což byl maximálně možný trest. Na nic nepřišel, i když si opakovaně pouštěl předchozí vzájemný souboj.

„Ještě jsem si ze záznamu tu clonu pouštěl a přišla mi úplně normální, nebyl tam žádný úmysl ho zranit, nebo si na něj počkat v nějakém slepém úhlu. Reagovat takhle každý po nějaké tvrdší cloně, o které třeba neví, tak z toho bude MMA,“ řekl Pekárek, kterého při kolínských ofenzivních výpadech měl bránit právě americký basketbalista. A přes něj kolínská posila nasypala Pardubicím třiadvacet bodů na čtrnáct minut.

Pardubice se den po napadení omluvily prostřednictvím sportovního ředitele Radka Nečase, bývalého špičkového hráče a reprezentanta. „Omluvu jsem zaregistroval a přijal. Necháme to už za sebou,“ uzavřel nepříjemný incident postižený hráč a hned v dalším vzájemném utkání potvrdil, že to myslí vážně. Kolín porazil Pardubice i ve třetím zápase a postoupil do semifinále. Pekárek k tomu přispěl patnácti body a byl druhým nejlepším střelcem týmu.