Talentovaný basketbalista a odchovanec BCM Orli Prostějov Richard Bálint se definitivně stal hráčem Brna, v němž v minulé sezóně hostoval. Před novým ročníkem Kooperativa NBL se kluby dohodly na přestupu syna bývalého trenéra Orlů Petera a šikovný rozehrávač podepsal smlouvu na dva roky.

„Tím, že jsem v minulé sezóně už v Brně hostoval, se toho moc nemění. Ale je to další velký skok v mé kariéře a jsem zvědavý, co mě všechno ještě čeká,“ potvrdila přestup opora reprezentace do 20 let, která si již zahrála i za seniorský národní tým.

Vedení BCM Orli Prostějov nehodlalo české naději bránit v dalším rozvoji, proto se dohodlo s Brnem na trvalém přesunu zdejšího odchovance Richard Bálinta. Přispěla k tomu také debata s reprezentačním trenérem Ronenem Ginzburgem.

„Hlavní ambicí našeho klubu je vychovávat basketbalisty pro nejvyšší soutěž. Richardův příklad ukazuje, že se nám to daří,“ těší předsedu BCM Orli Prostějov Michala Müllera. „Chtěli jsme jej sice udržet, ale už by zde přesluhoval. Jeho kvality jsou vyšší, než je první liga. Při rozhovoru s trenérem nároďáku Ronenem Ginzburgem se mluvilo o tom, že Richard může patřit mezi hráče, kteří se budou časem výrazně podílet na generační obměně reprezentace. V Brně bude mít možnost svůj talent ještě více rozvíjet, což je důležité pro budoucnost. Chtějí na něm stavět hru,“ poznamenal Müller.

S Prostějovem zůstane Bálint svázaný jako student gymnázia Jiřího Wolkera, kde bude maturovat. „Školu zatím zvládám docela dobře, doufám tedy, že všechno zvládnu a odmaturuji v klidu,“ přeje si Bálint.

V novém soutěžním ročníku bude mladý basketbalista herně hodně vytížený. Nastupovat bude v sestavě Brna a zahraje si také první ligu za svitavské Tury, které jako kouč převzal jeho otec Peter. „Budu hrát pouze zápasy, které se nebudou krýt a zasahovat do programu Kooperativa NBL. Beru to jako extra zápasy na nabrání dalších zkušeností a minut na hřišti,“ řekl Bálint.