O kolektivní basketbal s důrazem na rychlý přechod do útoku se chce v prvoligovém ročníku snažit mladý tým BCM Orli Prostějov. Po nepřesvědčivém vstupu do soutěže hráči proti jihlavské Vysočině naznačili, jak by to mělo vypadat. Výsledkem bylo přesvědčivé vítězství.

„Je to všechno o přístupu. Především v Pardubicích to nemělo s naší představou o herním pojetí nic společného. Hlavně první poločas byl hrozný. Až pak si hráči dali říct. Na druhou půlku z Pardubic jsme dokázali navázat i v dalších utkáních. Pochopitelně jsem viděl nedostatky, nasazení ale bylo v pořádku,“ všiml si herního posunu trenér BCM Orli Prostějov Michal Pešta.

Mladíci, často v juniorském věku, se ve svém třetím vystoupení dopustili rovných dvaceti ztrát, což je hodně vysoké číslo. Dokázali to napravit nadprůměrnými dvaadvaceti asistencemi a devatenácti zisky. To svědčí o vysokém nasazení a tlaku na míč a také na hodně kolektivní hře celé sestavy.

„Někdy je to docela divoké, mým úkolem je hru někdy usměrnit. Už asi nebudu nejrychlejší, ale tímto způsobem můžu týmu pomoci a podílet se na tom, že se kluci herně posunou,“ poznamenal Petr Dokoupil, nejzkušenější hráč BCM Orli Prostějov. V sestavě nastoupil poprvé a byl nejlepším střelcem zápasu. „Jeho přítomnost celé sestavě pomohla. Hráči byli klidnější. Jsem rád, že mohl nastoupit i Lukáš Sychra. I díky tomu jsme byli poprvé lepší na doskoku. Teď potřebujeme výhru potvrdit,“ dodal Pešta.