Skládání elitního mužského výběru s pomocí zahraničních legionářů je v prostějovském basketbalovém klubu minulostí. Vedení klubu a hlavní trenér Michal Pešta rozhodli o novém směrování klubu a prakticky ve všech kategoriích se snaží skládat kádry z odchovanců. A doufají, že se v A-týmu jednou sejde sestava, která třeba zaútočí na postup do nejvyšší soutěže.

 

„Všichni v klubu máme společnou vizi. Vybudovat klub, který je provázaný napříč věkovými kategoriemi. Organizaci, k níž budou mít hráči pevný vztah, protože vzejdou z místní líhně. Tak, aby od žáků měli stejné návyky a postupně se zlepšovali v prostředí, kde se cítí dobře,“ přibližuje představu BCM Orli Prostějov Michal Pešta. „Je to cesta, která je sice poměrně dlouhá, může ovšem přinést zajímavé ovoce v podobě basketbalistů, kteří mají ke klubu pevný vztah, což je pak vždy vidět i na palubovce,“ tvrdí kouč.

Sám trenér prošel podobnou cestou, když začínal u mládežnických celků, postupně stoupal kategoriemi a v minulé sezóně po odchodu Predraga Benáčka poprvé vedl tým v Kooperativa NBL. V nejvyšší soutěži zůstal jako asistent v BK Redstone Olomoucko, současně vede prvoligové Orly a také tým do 19 let. „Lítám z tréninku na trénink, telefonáty vyřizuji obvykle během oběda. Ale baví mě to,“ popisuje svůj běžný den Pešta a dělá maximum pro vytvoření rodinného klubu. „Máme projekt ORLIfamily, ve které jsou všichni naši hráči od benjamínků. To se mi líbí.“

Možnost koncepční práce Peštu pohltila natolik, že nepřijal ani nabídku Olomoucka vést po odchodu Roberta Skibniewského mužstvo v nejvyšší soutěži. Upřednostnil mravenčí práci v Prostějově. „Vychovávat vlastní odchovance a posouvat je nahoru. Třeba jednou přijde okamžik, kdy do sebe vše zapadne a budeme mít tým a možnosti bojovat o postup mezi nejlepší,“ naznačuje optimální scénář Pešta.