Další vítězství si na své konto připsali basketbalisté BCM Orli Prostějov ve východní skupině první ligy. V rámci 12. kola se představili v Jihlavě a zvítězili přesvědčivě 100:80, když rozhodující náskok získali už v průběhu prvního poločasu a v dalším průběhu si hlídali přesvědčivý náskok.

Hosté nepřijeli na Vysočinu kompletní, a i když otevřeli skóre po trojce Klepače, měli zpočátku problémy. Domácí se snažili hrát rychle a tvrdě a v 5. minutě se díky tomu propracovali k vedení 16:10. Další nápor Jihlavy zastavil přesným pokusem z dálky Dokoupil, i tak měli hráči Vysočiny na začátku osmé minuty k dispozici náskok sedmi bodů. Koncovka čtvrtiny však patřila Orlům, kteří do té druhé vstupovali jako vedoucí tým 27:26.

Pro osud zápasu byla klíčová následující pasáž střetnutí. Orli zvýšili své tempo a domácí basketbalisté se často nedokázali vracet do obrany. V 15. minutě si hosté poprvé zajistili dvouciferný náskok (42:32) po koši Klepače a i nadále pokračovali v kvalitní práci pod vlastním košem a efektivním zakončením. Do poločasu natáhli skóre na 61:40 a rozhodli o svém vítězství.

Po přestávce se přesto celek Vysočiny pokusil o obrat. Sérií sedmi bodů naznačil zlepšení, ve 25. minutě dokonce snížil na 52:64. Orli ale na tento úder dokázali odpovědět povedenou pasáží, v níž zaznamenali sedm bodů a inkasovali jediný. Náladu jim na chvíli pokazila až trojka Kantůrka, po které Jihlava upravila na 57:73 po třiceti minutách.

Ještě jednou domácí pozlobili na začátku závěrečné periody a ve 33. minutě stáhli své manko až na devět bodů - 66:75. Při snaze o další nápor ale otevřeli obranu a inkasovali snadné koše. Nakonec ani neubránili hranici stovky, kterou povedenou střelou z trojkové vzdálenosti pokořil půl minuty před koncem Michalčík.

HLAS TRENÉRA

Michal PEŠTA – BCM Orli Prostějov:

„Po horším začátku jsme se ke konci první čtvrtiny dostali k naší hře a pokračovali v ní až do konce poločasu. Soupeř se sice snažil využít našich slabších chvilek, kdy jsme polevili v koncentraci, pokaždé jsme však dokázali včas reagovat. Nejvíce nás trápil pivot Kubín, což bylo dáno tím, že jsme měli jediného podkošového hráče. I s tím se tým dokázal vyrovnat především dobrou střelbou z dálky.“

KUPON

1. LIGA BASKETBALISTŮ, SKUPINA VÝCHOD – 12. KOLO

BC Vysočina – BCM Orli Prostějov

80:100 (26:27, 40:61, 57:73)

Nejvíce bodů Jihlavy: Kubín 38, Kantůrek 14

Sestava a body Prostějova: E. Klepač 24, Šiška 18, Michalčík 16, Dokoupil 14, Havel 12, Rytíř 9, Müller 5, Schneider 2, Nábělek.

Trojky: 8:13. Osobní chyby: 22:22. Trestné hody: 17/10:26/17. Doskoky: 33:34.