Cestu do skupiny hrající o 7. až 12. místo si zkomplikovali prvoligoví basketbalisté Prostějova porážkou v Brně. Dvě kola před koncem základní části se dělí o poslední postupovou příčku s Basketbalem Olomouc. S tímto soupeřem ale Orli mají horší vzájemné zápasy.

Dvě kola před koncem základní části mají Orli na svém kontě šest výher, stejně jako Olomouc. Právě mezi těmito soupeři se rozhodne o tom, kdo si zahraje o play-off a koho čekají zápasy o záchranu. Hráči Prostějova potřebují získat o jedno vítězství více než jejich soupeř.

„Bude to dramatické až do konce. Měli jsme možnost Olomouci odskočit, nepodařilo se nám to. Především mě mrzí utkání s Novým Jičínem, které jsme prohráli o dva body. Klidně to mohlo skončit opačně a rázem bychom měli výhodu,“ posteskl si prostějovský trenér Michal Pešta.

O vylepšení své aktuální pozice se Orli pokusí v předposledním kole 21. ledna, kdy v domácí hale přivítají celek Snakes Ostrava, který jednoznačně míří do nadstavbové skupiny hrající o 1. až 6. místo.

„Ostrava má dobře složený tým a tomu odpovídají výsledky. V posledním domácím vystoupení jsme ale podali dobrý výkon a měli jen trochu smůly. Pokud odvedeme stejnou práci, máme šanci vyhrát,“ míní Pešta.

Základní část východní skupiny první ligy Orli zakončí 28. ledna ve Slezsku proti týmu Basket Opava 2010, který je v tabulce poslední a dosáhl zatím pouze na dvě vítězství. Olomouc v posledních dvou zápasech přivítá nebezpečný Nový Jičín a končí na brněnské palubovce.