Na palubovce Basketu Brno bojovali o body v rámci 17. kola první ligy basketbalisté BCM Orli Prostějov. Museli se obejít bez druhého a třetího nejlepšího střelce Šišky a Rytíře a prohráli 79:98, když vyrovnanou partii drželi pouze na samém začátku střetnutí.

Přestože oba soupeři nastoupili v nekompletních sestavách, vstoupili do utkání s velkou energií a skóre rychle na obou stranách narůstalo do stavu 9:8 pro domácí. Pak si ale střelci vzali krátký oddechový čas, který trval přes dvě minuty. Skóre otočil až v šesté minutě Schneider. Díky lepší střelbě z dálky a menšímu počtu ztrát pak získalo Brno mírný náskok a první čtvrtinu vyhrálo 22:16.

Domácí i v dalším průběhu pokračovali v náporu, Orlům naopak druhá čtvrtina vůbec nevyšla. V útoku ztráceli míče a stříleli z nepřipravených těžkých pozic a nedařilo se jim ani na vlastní polovině. V 16. minutě proto prohrávali 24:43 a až pak alespoň částečně zastavili velkou ofenzivu protivníka. I tak v poločase prohrávali vysokým rozdílem 33:49 a neměli jediného dvouciferného střelce.

Úvodní body druhého poločasu sice zaznamenal Erik Klepač, žádné prostějovské povstání se však nekonalo. Po sérii šesti brněnských bodů v řadě ztráceli na soupeře jednadvacet bodů, až pak se na chvíli střelecky zvedli a snížili na 43:59 ve 24. minutě. Pak opět jejich ztráta začala rychle narůstat. Ve 29. minutě dokonce ztráceli třicet bodů a před poslední čtvrtinou prohrávali 48:76.

Až v závěrečné periodě se hrál opět vyrovnaný basketbal. Za rozhodnutého stavu domácí částečně ztratili koncentraci v defenzivě. Hosté částečně výsledek korigovali a nakonec se jejich soupeř nedočkal vytoužené stovky. 

 

Basket Brno U23 – BCM Orli Prostějov 98:79 (22:16, 49:33, 76:48)

Nejlepší střelci: Strašák, Olbort 28, Rygl 9 – E. Klepač 18, Havel, Sychra 13, Dokoupil 11, Nábělek 10, Komárek 6, Schneider, Michalčík 4, Strnad. Trojky: 12:8. Fauly: 14:15. Trestné hody: 11/6 – 10/9. Doskoky: 37:41.

 

Michal PEŠTA – BCM Orli Prostějov:

„Nebylo to pro nás snadné utkání. Chyběli nám dva důležití hráči obvyklé sestavy, to nám nepomohlo. Začátek nebyl úplně špatný, od druhé čtvrtiny jsme ale začali mít problémy v obraně. Nezachytili jsme ani vstup do druhého poločasu a poměrně rychle bylo rozhodnuto. Porazili nás dva hráči soupeře, které jsme neubránili. Dohromady nám dali téměř šedesát bodů.