Až do posledního zápasu bude napínavá základní část první basketbalové ligy. Prostějovští Orli po výhře nad Ostravou zůstávají šestí a před Olomoucí mají náskok dvou bodů. Jejich jediný soupeř v boji o postup do skupiny hrající o 7. až 12. místo ale má jedno utkání k dobru a lepší vzájemné zápasy.

„Souběžně hrající zápas Olomouce jsem nesledoval, dopadlo to pro nás dobře, žijeme a v posledním kole v Opavě máme o co hrát,“ oddechl si prostějovský trenér Michal Pešta ve chvíli, kdy zjistil, že regionální sok prohrál své domácí utkání s Novým Jičínem 81:83 a v důsledku toho má na svém kontě o jedno vítězství méně než Orli.

V posledním kole základní části se Prostějov 28. ledna představí ve Slezsku a proti týmu Basket Opava 2010 nebude bez šancí, protože domácí zatím získali pouze dvě výhry. Olomouc hostuje ve stejném termínu v Brně a 1. února absolvuje v Opavě dohrávku 11. kola. K jistotě postupu Orli potřebují své utkání vyhrát a doufat, že jejich konkurent nevyhraje oba zápasy.

„Nemáme to úplně ve svých rukách, ale věříme, že to může vyjít. Pád do skupiny o záchranu by pro nás znamenal velké zklamání, motivovat tým do těchto zápasů by bylo hodně obtížné,“ uvědomuje si Pešta.

Mladý tým si svoji situaci ve východní skupině první ligy zkomplikoval v předchozích kolech, kdy zbytečně prohrál několik zápasů. Umístění v první šestce si mohl zajistit mnohem dříve. „Zbytečně jsme prohráli obě derby s Olomoucí, hodně mrzely ztráty s Pardubicemi a také utkání s Novým Jičínem doma, které hosté vyhráli o jediný bod,“ připomněl některé ztráty Pešta. „Byla to často naše nezkušenost, řadu utkání jsme prohráli hlavou. To se u mladých týmů stává. Teď je ale důležité, že máme šanci vše zachránit,“ dodává kouč Orlů.

mají dvou bodů (náskok)

prohrál své domácí utkání s Novým Jičínem 81:83 a díky (!!!)

Umístnění (stále se opakující chyba)