Už jubilejní desátou sezónu s mezinárodní licencí UCI Continental Team zahajují cyklisté TUFO PARDUS Prostějov. Pojďme se podívat, s jakými jezdci, cíli, partnery a celkovými představami do roku 2022 vstupují.

Hanácká stáj bude i letos registrována u Mezinárodní cyklistické unie (UCI) pro dospělou kategorii na úrovni kontinentálních týmů. Tento status otevírá možnost startovat v profesionálních silničních závodech, což mladým nadějím poskytuje nenahraditelnou zkušenost a je zásadní pro jejich sportovní růst.

Loni TUFO PARDUS dosáhlo mezi muži několika významných úspěchů. Daniel Babor vybojoval na mistrovství Evropy dvě bronzové medaile, stal se mistrem republiky na silnici U23 a získal i první vítězství v opravdu profesionálním závodu (dle statusu UCI) na Tour of Romania. Zajímavostí je, že tenhle etapový triumf byl jediným, na který čeští cyklisté včetně těch z týmů World Tour v roce 2021 dosáhli.

Babor je ovšem také nejvýraznějším oslabením, protože od letoška již obléká dres hradeckého celku Elkov Kasper. Společně s ním se do nejsilnějšího českého klubu přestěhoval rovněž Filip Řeha.

„Oba byli pro náš tým jezdci, kteří tvořili nejkvalitnější jádro. Nahradit je nebude snadné, ale na druhou stranu je to i ocenění naší práce. Elkov Kasper si vybírá jen ty nejlepší borce z domácí scény. Přeji klukům další sportovní růst a třeba jim někdy v budoucnu zafandíme na závodech World Tour,“ řekl k přestupu sportovní ředitel prostějovského týmu Michal Mráček.

V jeho řadách zůstává polský internacionál Wojciech Pszczolarski, který v modro-žlutém dresu zahájí svoji už devátou sezónu. Setrvají též další dva zkušení závodníci. Pavel Gruber, jenž se loni blýskl skvělým výkonem v profesionálním závodě Tour of Estonia, a mimořádně talentovaný Richard Holec. Na soupisce nadále figurují svou podstatou spíše dráhový specialista René Smékal a obětavý týmový „hráč“ Marek Dolníček.

Kromě toho přichází z družstva 4Ever Cyklo Bulis mladý František Vinklárek, který v minulém roce šokoval tuzemskou cyklistickou scénu ziskem bronzu na silničním MČR do třiadvaceti let. Další posilou je Ondřej Petr z CK Příbram Fany Gastro. Ondra je mistrem světa v terénním triatlonu Xterra, ale cyklistika u něj převážila.

Odchodem dvou významných opor Babora s Řehou se v Prostějově otevřela větší šance pro nadějné mladíky, kteří loni ještě spadali do kategorie juniorů. Z líhně oddílových odchovanců se tak mezi mužskou elitu přesunují Radek Vlček a Petr Kovařčík, z brněnského Favoritu potom přichází výborný mladý spurtér Marek Jelínek. Pro všechny tři talenty se přechod do dospělých stane velkým a náročným skokem.

„Náš tým prošel poměrně zásadní obměnou, ale to je ve sportu docela běžné. My tradičně dáváme příležitost mladým závodníkům a snažíme se je ve sportovní kariéře posouvat dál. Jsem rád, že zůstává Pszczola, protože je přirozeným vůdcem a má právě mladším parťákům co předat. Taky Franta Vinklárek už teď v přípravě ukazuje velké odhodlání potvrdit, že jeho bronz na loňském mistráku není tím posledním, po čem v cyklistice touží.“

Závodní program TUFO PARDUS je opět složen velmi kvalitně a na jeho členy čeká pořádná porce náročných kilometrů na dráze i silnici. Pro zajištění chodu stáje jsou samozřejmě velmi důležití rovněž partneři, kteří ji podporují finančně i materiálně. Zásadní a dlouhodobá je v tomto směru podpora ze strany statutárního města Prostějov a Olomouckého kraje.

A jak je z názvu týmu patrné, zůstali dva stejní titulární partneři. Prvním je společnost TUFO, výrobce cyklistických plášťů a galusek. Firma PARDUS pak dodává rámové sady i některé další komponenty. Ve vybavení materiálem však dochází k jedné změně, neboť společnost TUFO ukončila produkci zapletených kol, a tak se v daném segmentu objevuje zcela nový partner: společnost NO-LIMITED z Polska. Zapletená kola této značky používá několik profesionálních stájí v Evropě a od letoška také místní kolektiv.

Své partnerství s ním prodloužili i ostatní partneři: značka FORCE, společnost Motortec, oblečení bude nadále od společnosti Atex. Tradičně silnými partnery jsou prostějovské společnosti Agroservis Pavel Šálek, DT Výhybkárna a strojírna, PS Plasty. Na dresech zůstávají též Hruška či Enervit.

„Podpora ze strany města, kraje a sponzorů je pro nás zásadní a životně důležitá. Samozřejmě je to i zodpovědnost. Všichni nám svojí podporou dávají důvěru, že je budeme maximálně a v co nejlepším světle prezentovat. O to se budeme ze všech sil snažit i v letošním roce a věřím, že zůstaneme úspěšní,“ připojil Michal Mráček.