Protože se už rychle blížily první jarní závody, všichni cyklisté TUFO PARDUS Prostějov postupně finišovali či stále finišují s přípravou na aktuální sezónu 2022. Kategorie juniorů a juniorek strávila dvakrát čtrnáct dnů v italském Toskánsku, zatímco tým mužů vyrazil na tři týdny do španělského Calpe a posléze na Rhodos. Skupina nejmladších jezdců pak zakončila zimní dril tréninkovou práci na Jižní Moravě v Pavlově.

Úspěšný juniorský tým TUFO PARDUS situoval svou závěrečnou přípravu čítající dva dvoutýdenní bloky do Toskánska. První část proběhla na přelomu ledna a února, druhá pak od konce února do počátku března. Dál se již pokračuje v domácích podmínkách.

První starty nadějí byly přitom plánovány na poslední březnový víkend, kdy se v Pardubicích rozběhl Český pohár mládeže na silnici. „V přípravě jsme i přes spoustu komplikací udělali maximum a myslím, že se vydařila. Teď už s očekáváním vyhlížíme úvodní závody, abychom měli porovnání s našimi konkurenty,“ uvedl trenér prostějovských talentů Martin Cetkovský.

Mužský kolektiv hanácké stáje se v lednu připravoval individuálně doma a na Mallorce. Závěrečný třítýdenní blok pak proběhl společně v únoru v cyklistické destinaci Calpe. Po krátkém odpočinku se borci přesunuli do Řecka na ostrov Rhodos, kde je čekaly první závody. Vše zahájilo dvoudenní etapové klání South Aegean Tour 2022. Doprovázelo jej chladné a větrné počasí, nejlépe umístěným jednotlivcem TUFO PARDUS byl Wojciech Pszczolarski na 46. pozici. Po letošní soutěžní premiéře následoval šestidenní tréninkový blok vrcholící včerejším jednorázovým závodem Rhodes Grand Prix 2022. Celou sérii poté zakončí v posledním březnovém týdnu čtyřetapová Rhodes Tour 2022. Všechny akce jsou součástí kalendáře UCI, tedy s velmi silnou konkurencí.

„Letos jsme v přípravě zvolili poněkud odlišný model, který je ekonomicky příznivější. Březen je docela našlapaný a věřím, že úvodní závody poslouží nejen jako vynikající příprava a rozjetí do sezóny, ale samozřejmě se budeme chtít předvést i výsledkově,“ řekl sportovní ředitel cyklistů Prostějova Michal Mráček.

Nejmladším nadějím kolečkářského sportu z Hané vrcholí jarní tréninková zátěž právě v těchto dnech na společném soustředění v jihomoravském Pavlově. „Ve stínu války na Ukrajině i rozpočtového státního provizoria děláme maximum. Musíme také reagovat na naprosto nebývale rostoucí ceny pohonných hmot, které v provozu našeho klubu tvoří zásadní položku. Letošní rok tak bude určitě nejnáročnější v historii. Ode všech členů týmu proto vyžadujeme velké nasazení, ale také pochopení. Přesto všichni chceme udržet nastavenou výkonnostní úroveň,“ sdílí svá očekávání i obavy předseda TUFO PARDUS Petr Šrámek.