O předminulém víkendu se cyklisté TUFO PARDUS Prostějov představili hned na několika silničních závodech. Tým mužů absolvoval dvě jednorázovky UCI v Polsku: Grand Prix Nasielsk-Serock a Grand Prix Wyszków. Mládežníci se ve dvou skupinách postavili na start Slovenského poháru v Dudincích i Krupině a klání UCI Grand Prix West Bohemia.

V polském kraji Mazowsze se konaly dvě akce kategorie 1.2 UCI, na nichž se dospělým Hanákům v obou dařilo velice dobře. První závod se jel už v pátek a do hlavního úniku se zapojil Richard Holec. I když byla skupina uprchlíků přibližně tři kilometry před cílem dostižena, dokázal Holec vybojovat 11. místo a slušně si vedl i mladíček Marek Jelínek na 26. pozici. Bohužel v závěru došlo k pádu, kterým byli postiženi i tři prostějovští jezdci. A Ondřej Petr utrpěl lehčí zranění hlavy.

Při sobotním GP Wyszków pak byly modro-žluté barvy znovu vidět v úniku dne. Ve čtyřčlenné grupě, jež strávila většinu trati před pelotonem a vypracovala si až sedmiminutový náskok, šlapal Wojciech Pszczolarski. Rovněž tato skupinka byla dostižena až těsně před cílem. Načež si ve spurtu celého balíku dobře počínal Richard Holec, když obsadil 9. post a připsal tak sobě i kolektivu první letošní body do rankingu UCI. Sprint navíc zvládl výborně i Marek Jelínek a obsadil 12. příčku, mezi mladíky do třiadvaceti let skončil druhý.

„Závody v Mazowsku mám rád a dá se říct, že nám svým charakterem i vyhovují. Ríša Holec ukazuje, že jeho kondice má vzestupnou trajektorii a věřím, že letos ještě dobré výsledky udělá. Mám radost také z výkonů mladého Máry Jelínka. Celý tým však pracoval výborně a ukázal velmi solidní výkonnost. Do Mazowska se letos ještě vrátíme na další akce a věřím, že opět kvalitně,“ zhodnotil sportovní ředitel TUFO PARDUS Michal Mráček.

Vybraní junioři a kadeti stáje z Prostějova odcestovali do Plzně, kde se konal mezinárodní podnik GP West Bohemia. V sobotu se jelo kritérium na legendární plzeňské Lopatárně, kde mezi juniory vybojoval 8. místo Matyáš Koblížek a v kadetech byl Filip Novák 13.

V neděli soutěžní víkend na západě Čech vyvrcholil silničním závodem, který byl součástí kalendáře UCI a tak přilákal silnou mezinárodní konkurenci. Zde se však hanáckým nadějím prosadit na čelní pozice nepodařilo. Kadet Filip Novák dokončil 22. a junior Matyáš Koblížek 36.

Druhá parta mládeže TUFO PARDUS PV zápolila při Slovenském poháru, který měl na programu v sobotu kritérium v Dudincích a o den později silniční závod v Krupině. Skvěle si vedly zejména juniorky, jimž sice napoprvé pódium těsně uniklo, avšak v neděli si Eliška Grulichová připsala vítězství a Patricie Müllerová obsadila bronzový stupínek! V juniorech bral 9. příčku Ondřej Mazel a mezi muži uzavíral top ten Marek Dolníček.

„Eliška Grulichová si svým výkonem na Slovensku řekla o zařazení do národního týmu České republiky pro Nations Cup ve Francii. Jsem rád, že je po hrozivém pádu na jarním soustředění opět ve formě. Musím pochválit taky Patricii Müllerovou, jejíž výkonnost na silnici je též výborná. Kluci se ještě trochu hledají, ale třeba forma Matyáše Koblížka nabrala po zdravotních peripetiích s kolenem rovněž správný směr,“ spokojeně okomentoval trenér Martin Cetkovský.