Mistrovství Evropy v dráhové cyklistice pro věkové kategorie juniorů a U23 hostila portugalská Anadia. Český národní tým byl mimořádně úspěšný, získal celkem sedm pódiových umístění včetně pěti titulů! Jeho součástí byli i dva zástupci týmu TUFO PARDUS Prostějov, přičemž ke skvělé výsledkové bilanci přispěl Matyáš Koblížek.

Město Anadia je zejména dráhovým cyklistům velmi známá destinace, protože za posledních deset let hostila kontinentální šampionát hned několikrát. Letos se však organizátoři vydali ještě širší cestou a uspořádali ME nejen pro dráhaře, ale také pro horská kola a silnici. Z pohledu prostějovské cyklistiky byla ovšem pozornost upřena právě na dráhu, neboť zmíněný Koblížek i Radovan Štec odjížděli do Portugalska s vysokými ambicemi.

Jako první se do evropských bojů vydal Mates ve scratchi, kde po velice dobrém výkonu obsadil sedmé místo. Další příležitost dostal ve vylučovacím závodě při obhajobě loňského zlata. Ve své oblíbené disciplíně odvedl kvalitní práci, leč tentokrát to stačilo „pouze“ na pátou příčku.

Šlo trochu o zklamání, proto Koblížek vrhl všechnu svou koncentraci do závěrečného závodu v madisonu. Nastoupil ve dvojici s reprezentačním kolegou Milanem Kadlecem mladším, který byl po nevydařené obhajobě triumfu z bodovačky jednotlivců také mimořádně motivovaný. A nabuzení obou borců bylo znát hned od úvodních bodovacích spurtů. Po třetím ze dvanácti se duo ČR dostalo do vedení, jež s přehledem udrželo až do cíle! Titul mistrů Evropy kluci získali s komfortním náskokem osmi bodů před Nizozemci a Brity.

Radovan Štec nastoupil v dresu úřadujícího mistra světa do omnia. Tento cyklistický čtyřboj vyžaduje celodenní koncentraci, stabilní výkony a samozřejmě i trochu štěstí. Jenže Radek omnium nezačal zrovna ideálně a ve scratchi obsadil až dvacátý post. Vše si vynahradil vítězstvím hned ve druhé disciplíně tempo race. Též následný vylučovací závod vyslanci TUFO PARDUS vyšel solidně, když dojel šestý. Do závěrečného bodovacího závodu tak Štec nastupoval ze solidní průběžné pozice s reálnou šancí na pódium. Bohužel se mu nepodařilo získat vytoužený okruh náskoku a zisk šestnácti bodů z bodovacích spurtů ho zařadil na konečné deváté místo.

„Po roce budeme mít v Prostějově zásluhou Matyáše Koblížka opět zlato a dres mistra Evropy. To je samozřejmě fantastické! Radovan Štec v omniu vsadil na zisk okruhu, což se ale přes jeho velký boj nepodařilo. Tak to ve sportu chodí, nicméně i deváté místo v olympijské disciplíně je určitě velmi slušný výsledek. Oběma klukům děkuji za skvělou reprezentaci jak své země, tak i našeho klubu,“ vrátil se k dráhovému ME předseda cyklistického TUFO PARDUS PV Petr Šrámek.