Největší cyklistický závod na území České republiky Sazka Tour znovu zavítá i do Prostějova, kde se na náměstí T. G. Masaryka uskuteční finiš první etapy.  A cyklisté projedou i obcemi regionu, zavítají například na Konicko či Plumlovsko. Na dvaadvacet týmů a víc než 150 jezdců se tak budou moci přijít podívat fanoušci naživo. Letošní ročník láká zejména na dvojici týmů World Tour, konkrétně Team BikeExchange-Jayco a BORA-hansgrohe. Celá tour bude probíhat především v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Startuje se ve čtvrtek 4. srpna, konečného vítěze poznáme v neděli 7. srpna. Obhájcem prvenství je Filippo Zana ze stáje Bardiani-CSF-Fiazane, posledním Čechem, který triumfoval, byl v roce 2017 Josef Černý.

Dvaadvacet týmů včetně dvou z World Tour přijede na Sazka Tour, nejprestižnější silniční cyklistický závod na českém území, který se pojede od 4. do 7. srpna. Cílem organizátorů je dostat na start nejlepší české reprezentanty včetně aktuální tuzemské jedničky Jana Hirta, vítěze jedné z etap letošního Giro d’Italia, ve hře je také jedno slavné jméno ze zahraničí. Z World Tour jsou přihlášeny týmy Team BikeExchange-Jayco a BORA-hansgrohe. „Chceme mít na startu co nejvíce špičkových Čechů včetně Jana Hirta, intenzivně jednáme s vedením jeho týmu,“ prozrazuje ředitel závodu Leopold König, někdejší úspěšný cyklista a dvojnásobný vítěz Sazka Tour z roků 2010 a 2013. Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux přihlášené do závodu není, ale český závodník by se mohl na start postavit jakožto člen tuzemské reprezentace. V tomto výběru by mohl být i čerstvý mistr republiky Matěj Zahálka, Jan Bárta či bývalý dráhař Pavel Kelemen.

Trasa úvodní etapy začne v Uničově, odkud se cyklisté přes Mohelnici „podívají“ i do Konice, Boskovic či Plumlova a následný cíl má na závodníky čekat po 196,1 km na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově. Nastoupané výškové metry činí 1 680 metrů, plánovaný finiš etapy je mezi 15.42 a 15.56 hodiny. Na trati je nutné počítat s průběžnými uzavírkami, kudy cyklisté pojedou. Před čelem závodu pojedou hlídky PČR na motorkách následovány vozidlem s časomírou, pořadatelskými motorkami a vozidly pořadatelů. „Samozřejmě se snažíme, aby dopad na omezení dopravy v regionu byl co nejmenší,“ ujistil ředitel závodu Leopold König.

Hned v pátek 5. srpna čeká na jezdce 189,3 km v rámci etapy Olomouc–Pustevny, sobotní start proběhne v Moravské Třebové s cílem na Dlouhých Stráních o délce 149,4 km a závěrečná etapa v neděli 7. 8. projede trasu Šumperk–Šternberk, to budou mít závodníci v nohách 179,9 km, celkově pak celou řadu těžkých stoupání, ale i sprintérských prémií.

Závod je součástí UCI Europe Tour, což znamená, že soutěžící musí mít licenci UCI (Světové cyklistické federace). Dohromady bude na startu přes 150 cyklistů vybraných z nejlepších sedmičlenných světových a českých profesionálních cyklistických družstev (World Team, ProTeam, Continental), týmů a národních výběrů složených ze závodníků věkové kategorie Elite a U23.

SAZKA Tour Challenge pro hobby cyklisty

Nově bude vložený závod pro hobby sportovce, který se pojede 6. srpna před hlavním pelotonem a bude měřit 12 kilometrů. Odvážlivci si vyzkouší drastické stoupání z Loučné nad Desnou na Dlouhé stráně s celkovým převýšením 800 metrů. K dispozici je omezený počet startovních čísel, zájemci se mohou hlásit na www.sazkatour.cz. A kdo raději jezdí sám, může již nyní v aplikaci Strava vyzkoušet vybrané segmenty etap SAZKA Tour i Závodu míru.

DO RASTRU:

Přihlášené týmy:

Team BikeExchange – Jayco, BORA – hansgrohe, Sport Vlaanderen – Baloise, Drone Hopper - Androni Giocattoli, Bingoal Pauwels Sauces WB, Uno-X Pro Cycling Team, Bardiani-CSF-Faizanè, Human Powered Health, Elkov – Kasper, Team Felbermayr - Simplon Wels, Team Vorarlberg, ABLOC CT, Jumbo-Visma Development Team, Dukla Banská Bystrica, Development Team DSM, Maloja Pushbikers, Adria Mobil, Voster ATS Team, Santic – Wibatech, Team Lotto - Kern Haus, ATT Investments.

 

31 profil cyklistika

 

31 mapa