Na silnicích manévry, tu a tam nedočkaví lidé natahující krky. A plní očekávání. Snad příjezd nějakého významného politika? Ne, v Česku by takový rozruch nikdo nevzbudil. Ale velká sportovní akce plná hvězd? To je jiná.Právě ta ve čtvrtek čekalo obyvatele Prostějova. Město, už tak cyklistům rovinatým povrchem a řadou cyklostezek zaslíbené, se proměnilo doslova v jejich ráj.

Právě v Prostějově končila první etapa závodu Sazka tour, nevětšího tuzemského závodu silničních kol.

Etapa začala ráno v Uničově. O 181 kilometrů později dorazili jezdci do cíle. „Ani první etapa nebyla úplně jednoduchá. Pořád je to ale rozcvička před dalšími dny,“ připomněl Leopold König, sám vynikající cyklista, v minulosti úspěšný účastník Tour de France.

Věděl, o čem mluví: už první etapa zavedla peloton do kopců Drahanské vrchoviny. Z nížinatého Uničovska na Konicko, z něj až k Protivanovu. A poté dolů na Hanou. Nicméně až další dny zavedly účastníky do skutečných hor. „Myslím si, že první etapa byla nádherná. Bylo tedy trochu teplo… viděli jsme skupinu, která dojela do cíle sympaticky, zasloužila si to po takovém úniku. Etapa byla taková startovací před těmi teprve náročnými, kde se bude rozhodovat,“ pověděl König.

I přesto, že se nejednalo o cíl závodu jako celku, byla z akce na náměstí v Prostějově velká show. Soutěžily zde děti o ceny, další, tentokrát z dětského domova v Čeladné, dostaly BMX kola. „Myslím si, že není důležité, zda se děti na tom BMX kolu stanou závodníky. Nejdůležitější je, aby měly radost z pohybu a užily si to,“ vzkázal publiku generální ředitel Sazky Aleš Veselý. Už tehdy bylo před pódiem dost lidí: ti před malou chvílí zažili dojezd skupinky pěti cyklistů, mezi nimiž nechyběli ani dva Češi. Jeden z nich nakonec stanul na stupních vítězů.

Překvapení? Ani ne. Někteří takový konec tušili, respektive v něj doufali. „Dopadlo to tak, jak jsme to tipovali. Je to naprosto perfektní, úžasná věc. U tohoto závodu jsem spoustu let. Vím tedy, co to znamená za úsilí, za práci, aby všechno klaplo. Jsem rád, že se Prostějov po nějaké době stal cílovým a etapovým městem,“ konstatoval primátor František Jura. Spolu s hejtmanem Josefem Suchánkem předávali ceny těm nelepším: tedy Runemu Herregodtsovi, Johanu Meensovi a Michalu Kukrlemu.

Fotoaparáty blikají, jezdci jsou nadšení. A vlastně i organizátoři. Mohli si odechnout: první část je úspěšně za nimi. „Byl to jeden z nejlepších pelotonů, co máme. Ta sestava, která je, je velmi našlapaná. Zatím to můžu hodnotit opravdu jako jeden z nejlepších,“ poznamenal Leopold König. A Čech na stupni vítězů? „Pokaždé jsme rádi, když vidíme tuzemského závodníka na stupni vítězů. A doufejme, že to bude tak pokračovat Za Česko rozhodně máme pár želízek v ohni,“ řekl König po ceremoniálu první etapy Sazka Tour, která vrcholila na náměstí T. G. Masaryka v Prostějově.

 

OHLASY ÚČASTNÍKŮ

Aleš Veselý, generální ředitel Sazky A.S., titulárního partnera Sazka tour
„Počasí bylo super, přálo nám. Lepší vstup do Sazka tour jsme si ani nemohli přát. Možná by nemuselo být takové vedro. Jsem ale strašně rád, že můžeme hostit takto významný závod.“

Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje
„Viděl jsem start a viděl jsem cíl. (úsměv) Líbilo se mi, jak Uničov připravil odstartování. A stejně tak se mi líbí, jaké město Prostějov připravilo zázemí v cíli. Myslím si, že je to fajn. Osobně obdivuji všechny závodníky, kteří v tomhle vedru zvládli etapu v těchto časech. A jsem rád, že Olomoucký kraj podporuje a bude dál podporovat cyklistické svátky, jako je tento.“

Michal Kupka, fanoušek
„Konkrétně jsem se nepřišel podívat na nikoho. Ale jedu ještě na Dlouhé stráně. Celkově jsem fanoušek cyklistiky. Viděl jsem Tour de France, takže když zde měl být největší závod v Česku, řekl jsem si, že se půjdu podívat. Etapa byla pěkná. Uprchlíci to zdárně dotáhli do konce, to jsem rád, že nebyl spurt. Uprchlíkům vždy fandím, aby to dojeli.“

výsledky 1.etapy (Uničov – Prostějov, 181 km)

  1. Rune Herregodts Belgie Sport Vlaaderen-Valoise              4:24:00
  2. Johan Meens Belgie Bingoal Pauwels Sauces WB        4:24:00
  3. Michal Kukrle Česká rep. Elkov-Kasper                                     4:24:00
  4. Jan Kašpar Česká rep. ATT Investments                             4:24:00
  5. Alexander Tartlon Německo Team Lotto – Kern Haus               4:24:03
  6. Filippo Fortin Itálie Maloja Pushbikers                          4:24:22