Tři dny vrcholné dráhové cyklistiky v řadě za sebou si na sklonku letních prázdnin tradičně užije Prostějov. Na místním velodromu za Kosteleckou ulicí se koná nejprve Grand Prix TUFO - Velká cena Olomouckého kraje 2022 (čtvrtek 25. srpna od 12.30 hodin) a poté Grand Prix Prostějov - Memoriál Otmara Malečka 2022 (pátek 26. srpna a sobota 27. srpna od 12.30 hodin). Příznivci rychlých bicyklů, neváhejte a dorazte zhlédnout na vlastní oči špičkovou sportovní podívanou!

Jako obvykle proběhne nejvýznamnější cyklistická akce roku na Hané s mezinárodním obsazením, zúčastní se jezdci a jezdkyně deseti zemí. Tentokrát však vinou termínové kolize v závodním kalendáři bohužel bez sprinterů a rovněž s některými dalšími změnami oproti předchozím letům. Například Velká cena OL kraje má zčásti jiný název.

„Letos došlo k zásadním škrtům finanční podpory sportu ze strany státních institucí, což pochopitelně dolehlo i na nás. První z obou podniků nadcházejícího týdne se nám v jednodenním formátu podařilo udržet díky mimořádné podpoře společnosti Tufo, která se tak vedle názvu našeho týmu dostala i do čela názvu Velké ceny Olomouckého kraje,“ vysvětlil sportovní ředitel TUFO PARDUS Prostějov Michal Mráček.

Co výše zmíněný střet termínů se souběžně konaným kláním v Německu? Příliš se neprojeví na startovním poli vytrvalců, ale zásadně zasáhl do sprinterských disciplín, o něž tak prostějovští diváci zůstanou tentokrát ochuzeni. „Dlouhá diskuse s UCI o řešení termínové kolize nevedla k úspěšnému konci. Závody v Německu jsou koncipovány především pro sprintery, zatímco naše akce vždy byly víc univerzální. Přesto nás letošní zrušení bojů ve sprintu i keirinu samozřejmě moc mrzí, nepomohlo ani třiadvacet let konání Memoriálu Otmara Malečka ve stejném období. Aby nebylo termínových kolizí málo, tak totožné datum má ještě juniorské mistrovství světa v Izraeli, kde samozřejmě budou startovat naši úspěšní junioři Radovan Štec i Matyáš Koblížek,“ lituje Mráček.

Navzdory uvedeným komplikacím slibuje startovní pole GPT – VCOK i GPP – MOM 2022 vysoce kvalitní zážitek. V domácím dresu nastoupí například trojnásobný evropský šampion i medailista z MS na dráze Wojciech Pszczolarski. „Závody v Prostějově jsou pro mě vždy velmi důležité. Působím tady už devět let a minimálně cyklisticky jsem tu doma. Právě uplynulé mistrovství Evropy pro mě nedopadlo podle představ, byť jsem v přípravě pracoval velmi tvrdě. Proto věřím, že poctivý trénink zúročím v dobré výsledky teď od čtvrtka do soboty,“ těší se polský reprezentant.

Také další výrazné postavy dráhové cyklistiky přiveze národní výprava Polska, neboť elitní ženy Daria Pikulik a Nikol Plosaj disponují solidní sbírkou medailí z evropských šampionátů. Prostějovský ovál dobře zná i rakouská závodnice, stříbrná medailistka z Evropských her v Minsku Verena Eberhardt. V dánských barvách se představí Pedersen Rasmus Lund, druhý z olympijských her v Tokiu a mistr světa 2020 v týmové stíhačce. Pro znalce by mohl být zajímavým závodníkem též Artyom Zakharov z Kazachstánu, jenž od roku 2016 působí ve World Tour týmu Astana.

Záštitu nad 23. ročníkem Grand Prix Prostějov - Memoriálem Otmara Malečka převzal primátor statutárního města Prostějov František Jura. Vstupné pro diváky je dobrovolné a stejně jako u tomboly bude jeho finanční výtěžek poukázán onkologickému oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. „Věřím, že závody vytrvalců budou mít opravdu vysokou úroveň a že se neztratí ani čeští zástupci. Pochopitelně bude k dispozici bohaté občerstvení, které návštěvníkům zpříjemní pobyt na velodromu při sledování mezinárodního soupeření na dráze,“ doplnil Michal Mráček.

 

PROGRAM CYKLISTICKÝCH ZÁVODŮ NA DRÁZE (VELODROM PROSTĚJOV)

Grand Prix Tufo – Velká cena Olomouckého kraje 2022

čtvrtek 25. srpna

12.30 až 16.00 hodin omnium junioři I. + II., bodovací závod ženy, bodovací závod muži

16.20 až 20.30 hodin scratch ženy, omnium junioři III. + IV., scratch muži, madison ženy, madison muži

Grand Prix Prostějov – Memoriál Otmara Malečka 2022

pátek 26. srpna

12.30 až 15.30 hodin vložené závody mládeže, omnium ženy I. + II., omnium muži I. + II., scratch junioři

15.30 až 19.30 hodin vložené závody mládeže, omnium ženy III. + IV., omnium muži III. + IV.

sobota 27. srpna

12.30 až 15.30 hodin vložené závody mládeže, omnium junioři I. + II. + III., bodovací závod ženy

15.30 až 20.30 hodin vložené závody mládeže, scratch muži, omnium junioři IV., madison ženy, madison muži

34 letak cyklistika