Loni získali junioři TUFO Pardus na mistrovství světa nebývalou sbírku cenných kovů, kterou letos na dráze v izraelském Tel Avivu obhajovali. A o tom, že v Prostějově rostou velké naděje české cyklistiky, už netřeba pochybovat. Jak jsme předeslali v minulém čísle, kdy nám ale nezbedný štoček znemožnil zveřejnění pokračování příspěvku, za což se omlouváme, prostějovský klub měl v reprezentačním výběru České republiky dva zástupce. A ti opět dokázali, že patří do absolutní mezinárodní špičky. Radovan Štec vybojoval s pražským kolegou Milanem Kadlecem titul v madisonu a Matyáš Koblížek si ze své parádní disciplíny eliminace přivezl bronzovou medaili!

Jako první vstoupil v Tel Avivu do soutěží Matyáš Koblížek v disciplíně scratch, kde bez problémů prošel kvalifikací a ve finále obsadil 17. místo. Tento výsledek však Matyáše neuspokojil, proto s velkou motivací vyhlížel výše zmíněnou eliminaci. Po zvládnuté kvalifikaci se maximálně koncentroval na finále s odhodláním dosáhnout na bednu. Což se mu také podařilo. Koblížek obsadil třetí místo, když nad jeho síly byli pouze první Slovinec Žak Eržen a druhý Jhohan Marin Vega z Kolumbie.

Rovněž pro Radovana Štece nezačal šampionát úplně podle představ, neboť ve finále omnia (obhajoval loňské zlato) dojel na 13. pozici. „Zopakovat titul mistra světa není nic jednoduchého a musí se všechno sejít. Bohužel můj omniový den D mi vůbec nevyšel, necítil jsem se dobře, nohy nejely,“ komentoval Štec méně vydařené klání.

Vše si ale bohatě vynahradil v madisonu. Do něj nastupovala dvojice ČR Štec - Kadlec v pozici spolufavoritů, a kluci od začátku ukazovali, že to s ambicemi na medaile myslí opravdu vážně. Vyhráli hned dvě první bodování a pak pravidelně připisovali punkty ve všech dalších spurtech. Znovu ovládli pátý sprint, triumf později pojistili vítězstvím i v předposledním bodování. A cílem závěrečného kola projeli v pohodě na čtvrtém místě, nicméně jako světoví šampioni! Druzí skončili se ztrátou devíti bodů Ukrajinci, třetí o další tři body zpět Němci. „V madisonu jsem se naopak cítil velice dobře. Chtěli jsme mít s Milanem závod ve svých rukou, což se nám dařilo. V závěru už jsem byl sice na limitu, ale vidina duhového dresu mi dávala sílu. Jsem nesmírně šťastný, že se to povedlo,“ radoval se Radovan Štec s úsměvem.

Trenérem cyklistických juniorů Prostějova a zároveň české juniorské reprezentace je Martin Cetkovský, který světový šampionát zhodnotil následovně: „V minulém roce jsme nasadili laťku úspěšnosti hodně vysoko, proto i očekávání pro letošek byla velká. A myslím si, že jsme obstáli. Když to vezmu z pohledu našeho klubu, tak zlato a bronz jsou super. Musím však ještě coby trenér reprezentace zmínit i Barboru Němcovou, která si jako juniorka veze taky skvělá umístění korunovaná titulem mistryně světa v eliminaci. A to ještě tři medaile včetně jedné zlaté přidala skupina sprinterů. Byl to pro nás další fantastický šampionát!“