Cyklistika má v regionu dlouhou historii a patří k nejtradičnějším sportům na Prostějovsku, navíc se může pyšnit i velmi úspěšnou současností. Není však zdaleka jen o vrcholovém závodění, ale také o výkonnostním a hobby ježdění na bicyklech zdejších milovníků jízdních kol všeho druhu, kteří tvoří početnou cyklistickou komunitu.

Právě ta se sjela na Vánoční besídku 2022 do prostějovské Restaurace Na Mánesce, kde se první prosincový pátek večer děly věci.

 

Hlavní organizátor premiérového ročníku přátelského setkání vášnivých vyznavačů klasického sportovního odvětví Petr Ejem svolal téměř padesát jezdců i jezdkyň všeho věku od nejstarší generace přes tu střední až po mladší, aby jim byl vzdán zasloužený hold za jejich celoživotní aktivní lásku k milované činnosti. Hlavním bodem programu přitom bylo uvedení prvních členů do nově založené Síně slávy prostějovské cyklistiky.

„Proč jsme se tady setkali? V kalifornském Hollywoodu měli 94. ročník předávání filmových Oskarů, v Praze se po 60. rozdávali Zlatí slavíci nejlepším českým zpěvákům. Mimochodem sem měli přijet moderátoři Ondřej Sokol a Aleš Háma, ale volal Leoš Mareš, že je někde u Vyškova zastavila kalamita, proto nedorazí a role spíkra tak zbyla na mě. Každopádně cyklistika v Prostějově má 137 let a za tuto úctyhodně dlouhou dobu prošla rukama zdejších skvělých trenérů spousta neméně výborných cyklistů, kteří si zaslouží nějak ocenit,“ otevřel dostaveníčko Petr Ejem s dávkou svého typického humoru. „Ty nejlepší místní jednotlivce z mnoha stovek za celé více než století si tady zkusíme připomenout, vyzdvihneme jejich jména. Největší osobnosti bych přitom s pomocí dlouholetého šéfa SKC, potažmo TUFO PARDUS Prostějov Petra Šrámka rád uvedl do Síně slávy prostějovské cyklistiky. Jsou to v první řadě Stanislav Šteigl, dlouholetý reprezentant Československa v dráhové cyklistice, trojnásobný mistr republiky, druhý v malém finále na mistrovství světa a svého času držitel národního rekordu v jízdě za motorovým vodičem,“ přistoupila dvojice Ejem a Šrámek k dekoraci zasloužilých laureátů.

Každý člen Síně slávy dostal krásnou pamětní plaketu a sadu hezkých dárečků. Kdo další se dočkal této výsady? „Hned v závěsu za Staňou Šteiglem je Josef Kratina, také dlouholetý reprezentant naší země, čtyřnásobný mistr republiky v dráhové cyklistice, desátý na světovém šampionátu ve sprintu a následně profesionální trenér prostějovského klubu. Třetím do party je Richard Šmída nejstarší za celoživotní působení nejen v cyklistice, ale i v ledním hokeji, přičemž v obou sportech se příkladně podílel na výborném organizačním zajištění stovek různých závodů či akcí,“ rozšiřovala se Síň slávy.

Vzápětí už byla čtyřčlenná. „Je mi ctí do ní in memoriam uvést i Jana Krče za celoživotní vynikající a obětavou trenérskou činnost, která přivedla k cyklistice nespočet mladých závodníků a naučila je tento krásný sport milovat. Všem zakládajícím členům Síně slávy prostějovské cyklistiky touto cestou velice děkujeme za vše, co pro ni udělali. Zaslouží si naše obrovské uznání a hlubokou úctu,“ zdůraznil Ejem.

Totéž platí pro dvě další osobnosti, které následně ve svém projevu rovněž jmenoval při veřejném poděkování. „Je to Richard Šmída jak za špičkovou práci mechanika v prostějovském klubu i v české reprezentaci, tak za záchranu lidského života rakouského jezdce při silničním Českém poháru v Kyjově. Je to Petr Šrámek za čtrnáctiletou kvalitní práci v čele místního cyklistického klubu, kterému tak dlouho dělal příkladného předsedu a velkým dílem pomohl pozvednout Prostějov do světové špičky. Děkujeme,“ pravil Ejem.

A uznání alespoň krátkou zmínkou pak vyjádřil i řadě dalších zasloužilých person včetně nedávných nebo současných hvězd(iček). Byli to: Pavel Soukup, Vladimír Vačkář, Vratislav Šustr, František Vašíček, Dana Zbořilová, Jana Horáková, Daniel Babor, Gabriela Bártová, Radovan Štec a Matyáš Koblížek. „Velké poděkování za věrnost cyklistice pochopitelně patří spoustě dalších nejmenovaných borců, kteří mají tento nádherný sport navždy v srdci a jsou tady dnes mezi námi. Dobře se bavte, volná zábava. It's time! A za rok se těším na viděnou,“ uzavřel Petr Ejem.

Načež si všichni přítomní báječně užili společný večer, někteří až dlouho do noci...