Jak Večerník předeslal již v minulé vydání, úvodní závody na silnici v nové sezóně 2023 absolvovali cyklisté TUFO PARDUS Prostějov. A nevraceli se s prázdnou! Richard Holec vybojoval dva cenné kovy včetně jednoho triumfu, na prvenství dosáhla také Patricie Müllerová. A další členové i členky hanácké stáje nezůstali za cennými kovy příliš daleko.

Domácí silniční sezónu jako obvykle zahajuje závod Trofeo Cinelli-Synett v Hlohovci u Břeclavi. Vypsán je pro všechny věkové kategorie licencovaných cyklistů, ovšem poměřit své síly zde mají možnost také hobby závodníci. Tento koncept tedy zaručuje nezaměnitelnou atmosféru. Do Hlohovce se tak každoročně všichni těší a nejinak tomu bylo i letos. Pro mladé naděje jde o první test zimní přípravy a zkoušku formy po dlouhé pauze, konečně ostrá jízda se startovním číslem na zádech. Pořadatelům letos přálo i počasí, a tak se český „otvírák“, jak závod nazývají sami organizátoři, nadmíru vydařil.

Hlavní závod má přitom netradiční podobu handicap soutěže, kdy junioři startují tři minuty před kategorií U23 a po další minutě následuje kategorie Elite. V této spleti se nejlépe orientoval Richard Holec, který se odvážným nástupem odpoutal od elitních soupeřů a svoji sólovou jízdu dotáhl až do vítězného konce.

Napodobil tak týmovou kolegyni Patricii Müllerovou, která o několik hodin dříve zvítězila mezi juniorkami. Dobrý závod jela rovněž další juniorka Eliška Grulichová, jež na čtvrté pozici ztratila pouhé tři vteřiny na třetí příčku.

Výsledky TUFO PARDUS v dalších mládežnických kategoriích – mladší žáci: 14. Jakub Dedek. Starší žákyně: 17. Apolena Pechová. Starší žáci: 22. Arnošt Drcmánek, 40. Lukáš Lakomý, 47. Matěj Dedek, 58. Alexandr Kaniščev. Kadetky: 15. Kristýna Křupalová. Kadeti: 19. Tadeáš Ladra, 23. Ondřej Hynek. Junioři: 21. Daniel Moroň, 36. Vojtěch Soukup, 50. David Karásek, 77. Antonín Hejtmánek.

Na jihu Moravy Holcovi pomohl Pszczolarski

Opravdu ostrým startem každého silničního roku v ČR je klasika Velká Bíteš – Brno – Velká Bíteš. Závod je součástí Českého poháru Škoda Cup a podobně jako v minulých letech přilákal silnou mezinárodní konkurenci. Prostějovský tým vstoupil do nejvyšší tuzemské soutěže silničářů výborným výsledkem, když Richard Holec vybojoval na cílové pásce třetí místo.

Domácí primavera přilákala na start početné startovní pole, které čítalo téměř 170 jezdců. A protože tento jarní podnik má skvělý zvuk i v okolních zemích, zúčastnila se též celá řada kvalitních borců ze zahraničí. Hanácký klub nasadil kompletní složení své letos pozměněné sestavy. Úvodní kilometry probíhaly ve svižném tempu, ale poklidné atmosféře, která však byla předzvěstí velmi tvrdého vyvrcholení v závěru. A při něm byli v dresech Prostějova nejaktivnější Matyáš Koblížek, Wojciech Pszczolarski a především Richard Holec, jenž až do posledních kilometrů těžil z podpory právě Wojty Pszczolarského. Díky velmi ostrému tempu na bočním větru, o které se postarali členové týmu ATT Investmens, jela do závěrečného spurtu silně redukovaná skupina čítající už pouze deset závodníků. Svých dobrých rychlostních dispozic využil Holec a vybojoval skvělý bronz. Rychlejší byli pouze Pavel Kelemen z ATT Investmens a Dominik Neuman z Elkov Kasper.

„Bíteš se určitě řadí k nejprestižnějším závodům, které se na českých silnicích konají. Richardovi jsem věřil, ale na startu se sešla hodně silná konkurence. Velký díl práce na Richardově výsledku proto patří také Pszczolovi, který mu až někde do úrovně posledních tří kilometrů poskytoval maximální podporu. Pódium na Bíteši je pro nás v každém případě velkým úspěchem. Dobře si vedl i Matyáš Koblížek, který v závěru trochu doplatil na nezkušenost v takhle větrném závodě,“ zhodnotil sportovní ředitel TUFO PARDUS PV Michal Mráček.