Bývá dobrým zvykem, že profesionální cyklistický tým kontinentální kategorie TUFO PARDUS Prostějov pořádá na startu nové sezóny oficiální tiskovou konferenci s poskytnutím veškerých zásadních informací k danému závodnímu roku.

Letošek nebyl žádnou výjimkou, v areálu prostějovského velodromu došlo na setkání s médii, u čehož hlavní mediální partner nemohl chybět. A veřejnost se tak mohla dozvědět vše o nadcházejícím soutěžním ročníku 2023 na bicyklech.

 „K tradici tohoto setkání se vracíme po několika covidových letech, kdy se řešila i spousta jiných záležitostí než pouze sport. Tentokrát jsme jako dějiště prezentace zvolili zázemí našeho velodromu, který je díky dlouhodobé podpoře statutárního města Prostějova opravdu reprezentativním místem působení našeho klubu. Jak můžete vidět, už se pilně pracuje na jeho úpravách pro letošní tréninky i závody. V činnosti na tak vysoké úrovni nám samozřejmě moc pomáhá svou podporou také řada dalších partnerů, kterým touhle cestou moc děkujeme,“ zmínil hned na úvod důležitou okolnost sportovní ředitel hanácké stáje Michal Mráček.

Kromě města a Olomouckého kraje pak jmenoval například firmy TUFO (galusky, pláště, výplety), PARDUS s českým zastoupením Equinox Europe (dráhová i silniční kola) či ATEX Sportswear (závodní oblečení), s nimiž prostějovští cyklisté spolupracují na naprosto stěžejní bázi. „Velké poděkování ale patří úplně všem našim partnerům, tedy i společnostem Equator, Force, Sezako, Autosalon Motortec, Agroservis, Hruška, KCK Cyklosport-Mode, Enervit, DT Výhybkárna a strojírna, Nadace ČEZ, Národní sportovní agentura, PROSTĚJOVSKÝ Večerník a řadě dalších,“ zdůraznil Mráček.

Novým předsedou spolku SKC Prostějov se po Petru Šrámkovi stal klubový šéftrenér Martin Cetkovský, místopředsedkyní pak ekonomická odbornice Monika Adamcová. „Dosavadní šéf Petr Šrámek v prostějovské cyklistice pochopitelně dál pokračuje a bude na nás dohlížet v roli jakéhosi supervizora, nejzkušenějšího odborníka mezi námi. Například dnes musel na zasedání Prezidia Českého svazu cyklistiky,“ prozradil s úsměvem Mráček dílčí úpravy ve vedení oddílu.

Continental Team TUFO PARDUS PV přitom existuje od roku 2013, tím pádem otevírá svou už jedenáctou sezónu. „Rádi bychom navázali na extrémně úspěšná předchozí léta, během nichž naši jezdci i jezdkyně sbírali hlavně v mládežnických kategoriích nebývalé množství medailí na tuzemských i mezinárodních akcích, včetně titulů z mistrovství světa a Evropy. Což v takové míře překonalo historické rekordy nejen české, ale taky československé,“ připomněl Mráček.

Elitní cyklistická stáj z Hané letos notně omladila své jezdecké složení, jehož věkový průměr šel oproti předchozím rokům výrazně dolů. V týmu pro sezónu 2023 nechybí ani dvě stávající prostějovské juniorky. „Sedmnáctiletá Patricie Müllerová je mnohonásobnou medailistkou z mládežnických šampionátů ČR a naší velkou nadějí nejen pro letošek, jako členka české reprezentace má jasné ambice startovat na juniorském mistrovství světa i Evropy 2023. Totéž platí pro Elišku Grulichovou, jež také velice dobře kombinuje závody na dráze a na silnici, přičemž asi víc tíhne k silničním podnikům,“ připojil sportovní ředitel.

Vzápětí víc přiblížil současnou klubovou filozofii. „Náš mužský tým pro aktuální sezónu doznal zásadních změn v sestavě. Doplnili jej závodníci, kteří jsou nosným pilířem české reprezentace na dráze a budou letos i příští rok bojovat o kvalifikační místa na Letní olympijské hry 2024 v Paříži. Pro naplnění této vize jsme spojili síly s resortním centrem Dukly Praha. Právě propojení kvalitního silničního programu a dráhové přípravy by mohlo tahle naše očekávání naplnit. Což ovšem neznamená rezignaci na silniční výsledky, právě naopak. Na akcích, kde můžou dráhaři ukázat svoji rychlost, budeme cílit na dobrá umístění,“ vyložil Mráček.

Na závěr pak cyklistické fanoušky pozval na klání, jež během letoška přivítá prostějovský ovál. „Náš klub je každoročně organizátorem mnoha závodů od menších přes republikové až po mezinárodní. Ty nejzajímavější zahájí Český pohár mládeže o posledním květnovém víkendu. Na konci července bude místní velodrom hostit MČR mládeže ve vytrvalostních disciplínách. Nejvýznamnější akce nás čekají tradičně v srpnu, půjde o závody zařazené do kalendáře Mezinárodní cyklistické unie: 17. srpna Grand Prix TUFO – Velká cena Olomouckého kraje, 18. a 19. srpna 24. ročník Grand Prix Prostějov – Memoriál Otmara Malečka. Posledním závodem roku 2023 v domácím prostředí se potom stane 23. září mistrovství republiky v madisonu a scratchi,“ informačně doplnil Michal Mráček.

 

věkové složení continental teamu tufo pardus prostějov

jezdec                                           věk

Wojciech Pszczolarski         31

Richard Holec                          24

Jan Voneš                                    22

Filip Prokopyszyn                  22

František Vinklárek               21

Petr Vávra                                   20

Matyáš Koblížek 18

Ondřej Pokorný                      18

průměr                      22