Už několik let je hlavním trenérem cyklistického TUFO PARDUS Prostějov, k tomu se nyní navíc stal i novým předsedou spolku SKC Prostějov. Relativně mladý odborník Martin Cetkovský se však zvýšené zodpovědnosti nijak nebojí, naopak ji vítá.

„Nechci ale mluvit o sobě, na prvním místě je samozřejmě tým. Jedna jeho část absolvovala první fázi přípravy už koncem loňského roku na Mallorce se zaměřením víc směrem k dráhovým závodům, neboť pak startovala na dvou Světových pohárech na dráze,“ připomněl Martin Cetkovský.

„Během uplynulé zimy pak následovala převážně individuální příprava s dalšími soustředěními ve Španělsku či znovu na Mallorce. Zatímco naše mládež měla dva tréninkové kempy doma v Prostějově, kde jsme využili skvělého zázemí místního velodromu včetně posilovny, kterou tady máme,“ pokračoval kouč. „Všeobecnou fyzickou přípravu jsme spojili s ježděním na horských kolech, vyrazili jsme i na běžky do Jeseníků a celkově se dost přizpůsobovali momentálnímu počasí. V každém případě měla tréninková náplň potřebnou kvalitu, o což šlo pochopitelně především,“ zdůraznil Cetkovský. „Zásadním bodem přípravy následně bylo společné soustředění v Itálii, tradičně v Toskánsku jsme absolvovali dvoutýdenní a nadmíru výživný tréninkový blok, který se po všech stránkách vydařil, načež si kluci i holky po návratu trochu orazili nezbytným odpočinkem před prvními závody. Těmi byly jako obvykle primavera Brno – Velká Bíteš – Brno a pro mládež akce v Hlohovci.“ Nejmladší naděje prostějovského klubu navíc ještě pobývaly jeden týden na jihomoravském kempu v Pavlově. „Uvidíme, jak na tom výkonnostně budeme. Z tréninkového hlediska jsme se snažili udělat maximum, co šlo, a všechny naměřené hodnoty napovídají, že by to tak opravdu mělo být,“ nadhodil Cetkovský.

Před ním i před jeho svěřenci stojí nesnadný úkol navázat na mimořádně úspěšné předchozí sezóny. „Minulé roky jsme měli skutečně vynikající. A teď budeme dělat všechno pro to, abychom podobně výborné výsledky zajížděli i nadále. Támhle na stole leží duhové dresy mistra světa a Evropy, které klukům vážně moc slušely. A jsou velkou motivací zkusit je zase obléknout,“ uzavřel Cetkovský s tím, že juniorky Patricie Müllerová a Eliška Grulichová už startovaly na silničním klání v Itálii, kde předvedly slušnou práci v hodně silné konkurenci.

Mezinárodními vrcholy cyklistů TUFO PARDUS v roce 2023 budou následující akce: dráhové ME U23 a juniorů (11. až 16. července, Anadia, Portugalsko), dráhové MS dospělých (3. až 8. srpna, Glasgow, Skotsko) a dráhové MS juniorů (23. až 27. srpna, Cali, Kolumbie). K tomu je samozřejmě nutné připočítat veškerá MČR na dráze i silnici. 

 

 

16 lista