Pokud nepočítáme pravidelně běžící nejvyšší soutěže profesionálních týmových sportů, neděje se poslední dobou v ČR na sportovním poli kvůli koronaviru téměř nic. Jednou ze vzácných výjimek se v termínu 8. až 10. února – tedy ode dneška do středy – stane zimní mistrovství republiky v dráhové cyklistice. Na velodromu v pražském Motole se jej zúčastní i výprava Tufo Pardus Prostějov.

Přitom cyklisté hanácké stáje se teprve v sobotu 6. února vrátili z třítýdenního soustředění ve Španělsku, kde na silnicích regionu Alicante najížděli potřebné tréninkové kilometry. V příjemném teple, za většinou krásného počasí a tím pádem v ideálních podmínkách.

Nyní jdou prostějovští jezdci a jezdkyně do ostré tuzemské akce na dráze, přičemž všichni účastníci šampionátu museli na koronavirové testy. „Organizace mistrovství se samozřejmě neobejde bez splnění striktních hygienických podmínek a opatření definovaných výjimkou udělenou od hlavní hygieničky ČR i Národní sportovní agentury. Jde o PCR testy ne starší než osmačtyřicet hodin všech zúčastněných osob, měření teplot, vyplňování selfreporting formulářů, lékařský dozor, izolační místnosti a tak dále. Přesto jsme velice rádi, že se MČR může uskutečnit,“ uvedla generální sekretářka Českého svazu cyklistiky Jarka Krakovičová.

Nejžhavějším medailovým želízkem Tufo Pardus při vrcholné akci v metropoli bude mezi dospělými dráhový specialista Daniel Babor, prosadit se v mužské kategorii určitě mohou i René Smékal nebo Marek Dolníček. A reálné šance na zisk cenných kovů rozhodně mají juniorští zástupci či zástupkyně zdejšího oddílu.

Dráhový národní šampionát se pojede dnes, tj. v pondělí 8. února od 12.00 do 16.15 hodin, zítra 9. února od 11.00 do 16.40 hodin a ve středu od 11.00 do 14.50 hodin. Na programu jsou následující disciplíny: muži a junioři – vylučovací závod, bodovací závod jednotlivců, stíhací závod jednotlivců, stíhací závod družstev a omnium, ženy a juniorky – vylučovací závod, madison a omnium.