Poněkud jiný program přípravy v porovnání s původními plány měli během uplynulých týdnů cyklisté Tufo Pardus Prostějov. Podrobnosti Večerníku prozradil sportovní ředitel hanácké stáje Michal Mráček.

 

„Nejprve jsme chtěli, aby se ze soustředění ve španělském Alicante všichni naši jezdci vrátili šestého února a poté v polovině téhož měsíce zamířili na další zahraniční kemp, tentokrát do oblíbeného Toskánska v Itálii. Nakonec jsme však tenhle plán kvůli koronavirovým okolnostem přehodnotili,“ pověděl nám Mráček. „Onoho dne se ze Španělska vrátili pouze Daniel Babor, Marek Dolníček, René Smékal a Filip Řeha, aby mohli absolvovat zimní mistrovství republiky na dráze v pražském Motole. Načež znovu odcestovali do Alicante a připojili se k ostatním klukům, kteří tam zůstali celou dobu. Tohle soustředění jsme se rozhodli prodloužit, pobyt v Toskánsku naopak zrušit. Důvod byl jasný: omezit přesuny mezi státy, což je v současné zhoršené době s covidem problematická záležitost,“ vysvětlil Mráček.

Pobyt na Pyrenejském poloostrově u Středozemního moře Hanákům definitivně skončil v sobotu 27. února. „Naši borci najezdili za půldruhého měsíce v teple a za ideálního počasí stovky tréninkových kilometrů, což bude skvělý základ do celé letošní sezóny,“ vyzdvihl sportovní šéf STufo Pardus.

Teď už zůstanou prostějovští vyznavači bicyklové rychlosti doma. „I tady v České republice se ještě nedávné mrazy naštěstí změnily v mnohem příznivější klima, snad již vydrží. A kluci se budou moci nerušeně věnovat další přípravě na úvodní závody roku 2021. Tím úplně prvním by mělo být Grand Prix Slovinska v neděli 21. března, přičemž tahle akce mezinárodního kalendáře UCI zatím zůstává v platnosti. Naopak dráhové mistrovství světa juniorské kategorie v Egyptě bylo z původního termínu 5. až 9. dubna odloženo na září, důvodem je samozřejmě situace okolo koronaviru. Snad nedojde podobným způsobem k odpadnutí či přesunům dalších plánovaných podniků,“ odtušil Michal Mráček.

Řeha čtvrtý na ergometru

Jako vítané tréninkové zpestření fungují i během aktuálně končící zimy cyklistické virtuální on-line závody na chytrých trenažérech. Klání Virtual KPŽ – Znojmo Škoda Auto na platformě Rouvy se za hanácký tým zúčastnil Filip Řeha, jenž dlouho vedl a nakonec obsadil čtvrté místo  poté, co ho v závěru předjeli vítězný Daniel Turek, stříbrný Jaromír Skála a těsně o necelou sekundu i bronzový Jakub Mokrý. „Přesto myslím, že si Filip tenhle zajímavý závod na ergometru užil – navzdory své bramborové pozici,“ pousmál se Mráček.