Do vyšších obrátek se navzdory covidovým komplikacím postupně dostává cyklistická sezóna 2021. A mládežnické naděje týmu TUFO PARDUS Prostějov dosáhly o minulém víkendu na cenné mezinárodní úspěchy medailové hodnoty.

 

Po loňské super jízdě znovu zazářila nadmíru talentovaná bikrosařka Štěpánka Fremlová, jež ve své věkové kategorii vyhrála hned dva závody Evropského poháru BMX v italské Veroně! Do aktuálního soutěžního roku tak vyrazila hned dvojnásobným zlatým zápisem v sérii EP.

Silná zahraniční konkurence dorazila do Plzně na klání Grand Prix West Bohemia, které bylo součástí bodovaného seriálu Mezinárodní cyklistické unie (UCI). Startovali i prostějovští junioři a kadeti, z nichž nejlépe si vedl Stanislav Pátík, když v kadetském závodě s hromadným startem získal bronz za výborné třetí místo.

Muži TUFO PARDUS v sestavě Wojciech Pszczolarski, Daniel Babor, Marek Dolníček, Filip Řeha, Pavel Grässle, Pavel Gruber a René Smékal měli absolvovat tradiční podnik Slezanski Mnich v polské Sobotce, ten však byl na poslední chvíli vinou extrémně nepříznivého počasí zrušen. Ještě předtím začala sezóna tradičním podnikem Brno – Velká Bíteš.

Pozvolnější start prostějovských cyklistů do aktuální sezóny ovlivněný koronavirovými těžkostmi během přípravy už začíná střídat mnohem příjemnější sběr prvních úspěchů. Svůj komentář pro Večerník k nim přidal sportovní ředitel stáje TUFO PARDUS Michal Mráček.

Pro první májový víkend měli závodníci v v programu starty na třech místech ve významných závodech. Jako solitérka se svým věrným týmem vyrazila pro dvě vítězství do italské Verony Štěpánka Fremlová na 1. a 2. závod Evropského poháru BMX. Skupina kadetů a juniorů vyrazila do Plzně na GP West Bohemia, kde se konalo kritérium na legendární plzeňské Lopatárně. Následně byl na programu silniční závod zařazen do mezinárodního kalendáře UCI. Poslední skupina, tvořená děvčaty a elitním týmem směřovala do polské Sobótky na tradiční polský závod Slezanski Mnich.

„Obrovskou radost samozřejmě máme ze dvou vítězství Štěpánky Fremlové v úvodních závodech Evropského poháru BMX, když dvakrát triumfovala v italské Veroně ve sloučené věkové kategorii jedenáctiletých a dvanáctiletých dívek. Je to pro ni skvělý začátek sezóny, bohužel další dva závodní víkendy EP byly zrušeny. Panuje složitá a nejistá doba, která vyžaduje silné sebezapření i sílu do dalšího tréninku. Což Štěpánce naštěstí nechybí,“ ocenil Michal Mráček.

V rámci plzeňské Grand Prix West Bohemia mládežníků se konala hned dvě klání. Při kritériu na Lopatárně dopadl z hanáckých jezdců nejlépe desátý kadet Vojtěch Koblížek, v klasickém silničním závodě získal bronz třetí kadet Stanislav Pátík. Ve stejné kategorii skončili Vojtěch Soukup šestnáctý a Koblížek třiadvacátý, mezi juniory obsadil Jan Vondráček po slibném průběhu osmadvacátou příčku. „Výkon Standy Pátíka v silné mezinárodní konkurenci si opravdu zasluhuje absolutorium. Jel čtyřicet kilometrů v mimořádně nepříznivém počasí osamoceně a vzdoroval celému pelotonu. Je to jeho největší, ale zasloužený úspěch na silnici. Co se týká našich juniorů, ti si počínali aktivně, byť to na výraznější zápis do výsledkové listiny nakonec nestačilo. Nejblíže k dobrému umístění měl Honza Vondráček, který dlouho bojoval o elitní desítku v šestici pronásledovatelů na čele jedoucího kvarteta. Bohužel pro Honzu jeho skupinka byla asi šest kilometrů před cílem dostižena další větší skupinou,“ popsal Mráček.

Vysvětlení přidal k tomu, proč členové elitního týmu TUFO PARDUS Prostějov přišli o účast na tradičním podniku Slezanski Mnich v Polsku. „Za hodně deštivého počasí byl dopolední závod kategorie Masters poznamenán tragickou nehodou jednoho z účastníků. Zástupce prokuratury, který přijel na místo k vyšetření nehody, další pokračování akce pochopitelně přerušil. Z toho důvodu se žádný závod, do kterého měli nastoupit naši zástupci, neuskutečnil. Do Sobotky jezdíme každoročně, pracuje tam zkušený a nadšený tým organizátorů. Co se stalo, je velmi smutné, soucítíme s rodinou pozůstalých. A hodně sil k vypořádání se s touto fatální událostí pochopitelně přejeme i polským pořadatelům,“ zdůraznil Mráček.

Na závěr prozradil aktuální program prostějovských cyklistů. „O druhém květnovém víkendu jsme neměli žádné závody, ale naši jezdci a jezdkyně rozhodně nezaháleli. Většina mužů i juniorů absolvuje pod vedením Tomáše Konečného společný tréninkový kemp přímo v Prostějově. Následně vyrazíme do Tábora, kde jsou 15. a 16. května na programu dvě silniční klání dospělých i mládežnických kategorií: v sobotu kritérium, v neděli závody s hromadným startem jako součást Českého poháru 2021.“