Dvě vítězství v kategoriích juniorů a juniorek, k tomu třetí místo v mužích Elite! To je fantastický účet cyklistického týmu TUFO PARDUS Prostějov na závodech 500 + 1 kolo. Etapové klání na dráze složené z pěti bodovacích dílů je svým charakterem unikátní. V Brně jde o tradiční i velmi oblíbenou akci, která ve svém 54. ročníku přilákala na start skvělou mezinárodní konkurenci.

Náročné dráhové boje doprovázelo nepříjemně chladné počasí, a tak pět sčítaných závodů zhuštěných do tří soutěžních dnů dokonale prověřilo výkonnost všech účastníků.

V kategorii juniorek, které startovaly společně se ženami, měla velmi složitou pozici prostějovská Gabriela Bártová. Musela totiž čelit převaze týmových uskupení soupeřek z Polska, Dukly Praha, Dukly Brno i dalších. Přesto prokazovala skvělou výkonnost, taktickou vyzrálost a pevné nervy. V průběhu jednotlivých etap postupně stoupala celkovým pořadím a nakonec pro sebe skvělým výkonem urvala vítězství. „Gabča se lepšila etapu od etapy a v té závěrečné už byla jasně nejlepší juniorkou startovního pole. Prvenství jí patří plným právem,“ vysekl pochvalu své svěřenkyni trenér Martin Cetkovský.

Mezi juniory, jež měli závod vypsán (stejně jako ženy a juniorky) na 300 + 1 kolo, se sešla kompletní česká špička doplněná kvalitní konkurencí ze zahraničí. Pořadatelé navíc umožnili start několika vybraným kadetům, kteří si tak mohli vyzkoušet zápolení s věkově staršími protivníky.

TUFO PARDUS vyslal do boje početnou osmičlennou skupinu, jejíž součástí byl právě i kadet Vojtěch Koblížek. Také díky této převaze a výborné týmové spolupráci nedal nikomu šanci skvěle rychlostně vybavený Radek Vlček. Jeho převaha byla natolik dominantní, že se mohl z triumfu radovat už před posledními dvěma dvojnásobnými bodováními ve 300. a 301. okruhu.

„Musím pochválit celý tým za výbornou práci. Radek ukázal, že po přechodu z BMX ještě nedošel na vrchol svých schopností ve vytrvalostních disciplínách na dráze. Stále ho čeká hodně práce, nicméně věřím, že díky své odhodlanosti i zodpovědnosti na trénincích se výkonnostně posune ještě výš,“ zhodnotil kouč Cetkovský.

Vrcholem populárního dráhového podniku na jihu Moravy byl samozřejmě závod na 500 + 1 kolo mužů Elite. Hanáci nastupovali v pelotonu borců z deseti států s pěti svými jezdci. Daniel Babor suverénně vyhrál první etapu, ale boje v dalších dnech se značně zostřily. Vyrovnané bitvy se tudíž rozhodovaly až v úplném závěru. A teprve výrazným zabodováním ve finiších na konci 500. i 501. okruhu pro sebe Dan skvělým výkonem s podporou parťáků urval pódiové umístění v podobě bronzu za výslednou třetí pozici. „Chtěl jsem za každou cenu na pódium! Závěr mi kluci skvěle připravili a já jsem to dal fakt na krev. Pak jsem už jen čekal, jak to zvládnou nejbližší soupeři,“ okomentoval Daniel Babor dramaticky úspěšné vyústění známé klasiky na brněnském velodromu.  (son)