Mladí cyklisté a cyklistky SKC TUFO PARDUS Prostějov absolvovali na přelomu května a června dva závodní víkendy v plném nasazení. Pojďme se komplexně ohlédnout za všemi akcemi, kterých se zúčastnili.

Domácí ČP na dráze přinesl kupu radosti
Prostějovský klub byl organizátorem dráhového Českého poháru mládeže. Konečně se dostalo také na žákovské kategorie, jež vlivem koronavirových opatření měly až doposud závodní půst. Program obsahoval především hromadné disciplíny, které se sčítaly omniovým způsobem.
Domácí si na vlastním velodromu počínali velmi dobře a v každém ze tří soutěžních dnů dosáhli na medailová umístění. Nejvýrazněji se přitom prosadila kadetka Patricie Müllerová, která na pódiu neokusila jiný než nejvyšší stupínek!
V prvním den ji na stupně vítězek doprovodila i Eliška Grulichová. Jen o malinko hůře než Patricie zajel mezi kadety Vojtěch Koblížek, který si připsal dvě vítězství a jedno třetí místo. V juniorech se po zdravotních komplikacích velmi dobře prezentoval dvakrát stříbrný Matyáš Koblížek. A Radovan Štec doplnil úspěch juniorů jedním bronzem.
V kategorii starších žáků bral dvě třetí pozice Filip Novák. Mezi juniorkami přidala dvě stříbra završená nedělním triumfem prostějovská stálice Gabriela Bártová. Celé klání završil populární madison, také při něm byli členové pořádajícího oddílu hodně vidět. V žácích vybojoval zlato Filip Novák (společně s olomouckým Pitákem), v kadetech skončila dvojice David Karásek, Vojtěch Koblížek třetí, stejně jako duo juniorů Radek Vlček, Radovan Štec a juniorka Gabriela Bártová v páru s Dagmar Hejhalovou (Dukla Praha).
„Domácí závody jsou vždy náročné. Jednak se na svém oválu chceme ukázat co nejlepšími výsledky, a navíc je spousta práce s organizací akce. V této souvislosti musím opravdu moc poděkovat za pomoc rodičům našich jezdců a jezdkyň,“ zhodnotil šéftrenér prostějovské mládeže Martin Cetkovský.

Jelo se i v Bělkovicích, Jičíně a Rakousku
Hned o dalším víkendu pokračoval seriál Českého poháru 2021 tentokrát na silnici. Sobota patřila kriterijní Carla lize v Bělkovicích-Lašťanech a neděle silničnímu závodu ve Starém Jičíně.
V kritériu zazářil ze členů hanáckého klubu nejvýrazněji junior Matyáš Koblížek, který ve své kategorii suverénně zvítězil. Na bednu se podíval rovněž talentovaný mladší žák Alexandr Kaniščev, kterému patřila druhá příčka. Následný Techniserv Cup na silnicích v okolí Starého Jičína modro-žlutým tolik nevyšel. Nejblíže stupňům vítězů byl čtvrtý mladší žák Saša Kaniščev, do top ten se ve svých kategoriích dostali už jen devátý junior Radek Vlček a mezi ženami ostřílená matadorka Naďa Voráčová na osmé příčce.
„Při absenci našich dvou nejlepších holek byly výsledky malinko horší. V sobotu jeli skvěle Matyáš Koblížek a Saša Kaniščev, o den později jsem zejména od juniorů očekával více. Věřím však, že slabší chvilku jsme si vybrali a na blížícím se juniorském mistrovství republiky na silnici už budeme opět v popředí výsledkové listiny,“ okomentoval Martin Cetkovský.
V tomtéž termínu se tři prostějovští vyslanci ve výběrových českých týmech postavili na start etapového závodu Sport.Land.Nö Tour v Rakousku. Šlo o juniorku Gabrielu Bártovou, kadetku Patricii Müllerovou a staršího žáka Filipa Nováka. Nevýraznější zářezy si na své konto připsala Bártová, která vybojovala vítězství a druhé místo v jednotlivých etapách. Celkově pak obsadila čtrnáctý post. Müllerová uzmula jeden bronz v etapě, aby celkově dojela patnáctá. Novák figuroval v konečné klasifikaci na devátém stupínku.
„V kolektivu panovala skvělá atmosféra a výsledkově jsme též byli vidět. Pro holky i Filipa to byla obrovská zkušenost, kterou jistě zúročí pro svůj další cyklistický růst,“ reportoval trenér mládeže SKC TUFO PARDUS Patrik Müller, jenž byl v Rakousku členem realizačního týmu.