Letošní mistrovství republiky na silnici pro dospělé a juniorské kategorie proběhlo v Bánovcích nad Bebravou (bylo tradičně společné se Slovenskem). Cyklistický klub TUFO PARDUS Prostějov vyrazil na vrcholnou akci s početnou skupinou svých zástupců i zástupkyň a odvezl si dva cenné kovy. O oba se zasloužila juniorka Gabriela Bártová, nová mistryně v závodě s hromadným startem a bronzová v časovce!

Boje česko-slovenského šampionátu byly rozloženy od čtvrtka do neděle a jejich společným jmenovatelem se stalo obrovské vedro, které panovalo po celou dobu. Program odstartoval závody v časovce jednotlivců. Zde se nejlépe dařilo Gabriele Bártové, která vybojovala mezi juniorkami bronzovou medaili a zopakovala tak pódiové umístění z minulého roku.

Solidní výsledky v juniorech předvedli Radovan Štec a Pavel Novák, kteří uzavírali top ten pořadí na deváté, respektive desáté pozici. Umístění v první desítce vybojoval v kategorii mužů U23 také Richard Holec, kterého zařadil v cíli naměřený čas na devátý post. V elitě žen brala Naďa Voráčová dvanáctou příčku.

V sobotu byly pořadateli naplánovány hned dva závody jednotlivců s hromadným startem. Jako první se vydaly do boje společně ženy a juniorky, právě tento závod přinesl hanácké stáji největší radost. Na bezmála stokilometrové trati si suverénně dojela pro titul juniorské mistryně ČR Gabriela Bártová. Kvalitu jejího výkonu podtrhuje fakt, že cílovou pásku ve společném závodě s dospělými soupeřkami protnula na třetím místě! Mistrovský dres je tak opravdu ve správných rukou. V kategorii juniorů potvrdil po zdravotních komplikacích návrat do formy sedmý Pavel Novák.

„Gábina předvedla, že patří do absolutní české špičky nejen na dráze, ale i na silnici. Udělala mi obrovskou radost! Junioři předvedli svá momentální maxima a tři umístění v nejlepší desítce také hodnotím pozitivně,“ okomentoval trenér mládeže TUFO PARDUS Martin Cetkovský.

Neděle byla vyhrazena pro velmi dlouhý závod mužů. Díky startu slovenské megastar Petera Sagana mělo tohle klání nebývalou diváckou kulisu. Na cyklisty čekala ve spalujícím slunečním žáru trať o délce 230 kilometrů. Bohužel nikdo z prostějovských jezdců nezachytil rozhodující útok, který se odehrál už během úvodní třetiny vydatné štreky. Pro Hanáky tak bylo motivací připravit závěrečný spurt pelotonu pro Daniela Babora, což se podařilo skvěle. Babor znovu prokázal své sprinterské kvality a ve finiši již velmi redukovaného balíku nedal nikomu šanci. V rámci MČR tak obsadil velice dobrou devátou pozici.

„Časovka je závodem pravdy a proto jsem rád, že Richard Holec po peripetiích, kterými si prošel, opět nalezl cestu vpřed. Závod s hromadným startem byl velmi náročný a ne vše se podařilo, jak jsme si přáli. Nicméně Danovo umístění hodnotím velmi pozitivně,“ shrnul sportovní ředitel TUFO PARDUS Michal Mráček.