Prostějovský cyklistický klub byl organizátorem letošního Mistrovství republiky mládeže na dráze ve sprinterských disciplínách. A domácí šampionát fantasticky vyšel jezdcům i jezdkyním TUFO PARDUS Prostějov, kteří v domácím prostředí velodromu za Kosteleckou ulicí posbírali celkem třiadvacet medailí! Třináct zlatých, sedm stříbrných a tři bronzové kovy se staly velkolepým vysvědčením pro hanácké talenty.

 

Nad vrcholnou národní akcí převzal záštitu místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Vojtěch Pikal. Bez zaváhání přitom prošla třídenním maratonem závodů kadetka TUFO PARDUS Patricie Müllerová, která získala hned čtyři mistrovské tituly a potvrdila tak opět svůj velký talent i nadání vítězit! Mezi kadetkami si vedla velice dobře rovněž Karolína Richterová, jež vybojovala dva bronzy a společně s Patricií i Eliškou Grulichovou triumf v team sprintu.

Velkou radost pořádajícímu oddílu udělali mladší žáci Alexandr Kaniščev a Matěj Dedek, kteří po sbírce bramborových pozic z individuálních disciplín ovládli v kategorii benjamínků team sprint a stali se tuzemskými přeborníky. Vycházející hvězdou je také starší žák Filip Novák. Po zaváhání ve sprintu nedal v dalších disciplínách nikomu šanci a posbíral tři zlata na 500 metrů, v team sprintu i keirinu. V kadetech si pro prvenství ze sprintu a stříbro na 500 metrů dojel Vojtěch Koblížek.

Prostějovští junioři se ve svém věku už specializují hlavně na vytrvalostní disciplíny. Nicméně ve složení Radek Vlček, Matyáš Koblížek a Radovan Štec dokázali brát druhé místo v team sprintu. Sbírku cenných kovů v téhle věkové kategorii pak doplnili Radek Vlček dvěma stříbry na 1 kilometr a v keirinu, Matyáš Koblížek bronzem ve sprintu a Gabriela Bártová titulem na 500 metrů plus druhou pozicí z team sprintu.

Vydařené MČR shrnul vedoucí trenér prostějovské mládeže Martin Cetkovský. „U nás v klubu se na sprint přímo nezaměřujeme, nicméně rychlostní příprava je nedílnou součástí přípravy. Proto se konfrontaci v těchto disciplínách nevyhýbáme a já osobně jsem přesvědčen, že zejména u mladších kategorií mají sprinterské disciplíny nezastupitelnou roli pro rozvoj mladých talentů. A počet získaných medailí? Nic nepřeceňuji, ale vyhrávat nikdy neomrzí, je to přece sport a kdo by nechtěl být nejlepší, že? Nerad bych také zapomněl na pomoc při organizaci a zajištění celého mistrovství od všech členů týmu a rodičů, kteří se během náročných tří dnů podíleli na zdárném chodu šampionátu,“ zhodnotil Cetkovský.