K dráhové cyklistice hrozivé karamboly bohužel patří, čas od času se ve vysokých rychlostech a těsných kontaktech jezdců prostě stanou. Během Grand Prix Prostějov 2021 k jedné takové kolizi došlo – a bohužel měla vážnější následky.

Nešťastná událost nastala v sobotním odpoledni během rozhodující třetí jízdy semifinále v královské disciplíně sprintu. Jakub Šťastný z Dukly Brno, mimochodem odchovanec domácího týmu TUFO PARDUS Prostějov, předtím vyrovnal i díky odvážnému manévru na 1:1 proti favorizovanému Sándoru Szalontayovi z Maďarska.

Ve zmíněné semifinálové rozjížďce číslo tři chtěl použít stejnou fintu a v zatáčce do posledního kola svého soupeře podjet spodkem dráhy. Protivník však tuhle cestu nekompromisně drsným způsobem zavřel, oba rivalové se srazili. A už se v ostře klopené zákrutě kutáleli dolů po tvrdém povrchu betonového oválu.

Szalontay incident odnesl „jen“ škaredě sedřenou levou nohou, kvůli čemuž musel následně vzdát finále. Do něj postoupil bez boje, neboť Šťastný utrpěl vážné zranění. Bezvládně ležel na zemi, viditelně trpěl velkými bolestmi a celá situace nevypadala vůbec dobře.

Naštěstí se Jakubovi okamžitě dostalo první pomoci od přítomných zdravotnic i členů jeho klubu, na ošetřování bedlivě dohlížel ředitel závodu Michal Mráček. Pochopitelně se hned volala sanitka, která z nedaleké prostějovské nemocnice dorazila za necelé půl hodiny.

Mezitím byl pacient v rámci možností ošetřen, opatrně uveden do stabilizované polohy a také dostal kapačku. Po příjezdu sanitního vozu následovala další rychlá odborná péče výjezdových lékařů, načež pochroumaného cyklistu naložili na nosítka a převezli do nemocnice. Jeho stav vypadal opravdu vážně. „Máme jediné přání, ať je Kuba brzy v pořádku a ze svých zranění se zdárně vyléčí,“ zdůrazňoval evidentně přepadlý šéf TUFO PARDUS Petr Šrámek.