Elitní mistrovství Evropy bylo dalším vrcholným podnikem v dráhové cyklistice, které v letošním komplikovaném roce proběhlo. TUFO PARDUS Prostějov mělo na dráze v Plovdivu svého zástupce Daniela Babora, který se také postaral o nejlepší výsledek vytrvalecké části české reprezentace.

I když do posledních chvil visel nad organizací ME v Plovdivu otazník, nakonec se vedení UEC (Evropská cyklistická Unie) a bulharští pořadatelé rozhodli důležitý šampionát uspořádat.

Prostějovský Daniel Babor dostal od reprezentačního kouče Milana Kadlece důvěru hned ve třech disciplínách, a tak měl program šampionátu slušně našlapaný.  „Vše zahájil startem ve vylučovacím závodě a po opravdu dobrém výkonu mu bylo odměnou páté místo.

Hned následující den jej čekal v reprezentačním dresu závod ve scratchi. I zde si počínal velmi dobře a závod pojal velmi aktivně. Bohužel v závěru mu síly vynaložené útočným pojetím v průběhu závodu scházely, což v cíli znamenalo patnáctou pozici,“ popsal počínání jezdce TUFO PARDUS Michal Mráček, sportovní ředitel prostějovského oddílu.

Závěrečný den šampionátu patřil již obvykle závodům v divácky atraktivním madisonu. „Do tohoto závodu se Dan postavil na start ve dvojici se svým reprezentačním kolegou Denisem Rugovacem. Česká dvojice po celý závod působila velmi dobrým projevem a v cíli z toho bylo velmi solidní osmé místo,“ přidal Mráček.

„Mrzí mě, že mi ve vylučovačce utekla medaile, nebyla daleko. Ve scratchi jsem zvolil aktivní pojetí a v závěru už mi trochu scházely síly. V madisonu jsme měli s Denisem jednu, ani ne slabší chvilku, spíše moment, kdy jsme lehce polevili v koncentraci a bohužel se zrovna odehrál nástup favoritů závodu, ve kterém jsme chyběli. Nicméně z našeho vystoupení v madisonu mám dobrý pocit,“ zhodnotil Daniel Babor své počínání v Plovdivu.

Všechny závodní dny evropského šampionátu přenášela stanice Eurosport. Při absenci diváků v hledišti velodromu, tak měli všichni příznivci nejen dráhové cyklistiky možnost sledování bojů o evropské medaile na obrazovkách svých televizí.  „Daniel absolvoval v rozmezí jednoho měsíce dva vrcholné podniky. Nejprve ME do 23 let v Italské Fiorenzuole a nyní elitní Evropu v Plovdivu. Pro přípravu to nebylo optimální, i tak ovšem považuji dosažené výsledky za solidní. Ani teď není prostor na odpočinek, protože v únoru je plánováno ME elite roku 2021, jehož pořadatelem bude běloruský Minsk,“ uzavírá sportovní ředitel TUFO PARDUS Prostějov Michal Mráček.