Téměř dokončeno, takřka hotovo. To si mohou říct představitelé města u dvou nových sportovišť. Zatímco tělocvična Sportcentra-DDM v ulici Vápenice již „vyhlíží“ první sportovce, zázemí Víceúčelové haly-zimního stadionu ještě čekají dodělávky. Nic to ale nemění na tom, že finišují největší sportovní investice města za poslední dobu. „Multifunkční budova pro hokejovou mládež měla původní termín dokončení třicátého dubna, díky koronavirové pandemii se vše protáhne do konce června. Celková cena bude 72,439 milionu korun. V případě sportovní haly proběhlo ukončení poslední den v březnu, konečná cena je 33, 764 milionu korun,“ prozradil úvodem inspekce Večerníku náměstek prostějovského primátora pro oblast investic Jiří Rozehnal.

Atmosféra mezi sportovci je nyní radostná a plná očekávání. Jeden z prostějovských florbalových klubů už na svém facebookovém profilu nalákal fotografiemi hotové haly a přáním, aby bylo možné co nejdříve naběhnout dovnitř. Podobné je to i v případě hokejového zázemí.

„Samozřejmě jsme rádi aspoň za nové zázemí pro děti, i když ten druhý projekt byl také o vzniku druhé ledové plochy, což si myslíme, že by si Prostějov zasloužil,“ konstatuje předseda hokejového klubu SK Prostějov 1913 Marek Černošek. Očekávání jsou obrovská. „Co se týká nového zázemí, šaten, tělocvičny a střelnice v patře, na to se moc těšíme. Doteď na zimním stadionu nic takového nebylo, neměli jsme kde s dětmi fungovat. Byli jsme bez tělocvičny, mohli jsme se mimo led pohybovat jen v útrobách stadionu,“ ohlíží se v čase Černošek.

„Dole je třináct šaten, nahoře tělocvična, střílna a posilovna. A pak jsou tam ještě prostory, kde řešíme využití. Na stole je několik variant, třeba relaxační prostory, vířivky, sauna,“ uvedl k hokejovému zázemí primátor František Jura s tím, že nabídnout je veřejnosti zůstává jednou z priorit.

Nutno však podotknout, že se oba projekty setkaly i s kritikou. V případě hokejového zázemí, které bylo místy prezentováno pouze jako šatny, se jednalo zejména o cenu. Ta byla navíc původně ještě vyšší. U tělocvičny na Vápenici tomu bylo jinak. „Stavba ve vnitrobloku, kde má být zeleň, se mi vůbec nelíbí. Domy mají být na ulici, ne uvnitř bloku. Tohle není urbanismus,“ říká z pohledu vystudovaného architekta opoziční zastupitel František Fröml. Připomínky měl už při schvalování stavby i vůči množství parkovacích míst a zázemí. „Když už stavíme tělocvičnu, má se postavit pořádná s potřebnými parametry. Jenže se postavilo Národní sportovní centrum, které je nemá. A tohle je totéž, na fous se tam vešlo florbalové hřiště, ale nemá to zázemí, nemá to tribuny, nemá to nic,“ povzdechl si Fröml.

Opačný názor má první muž Prostějova. „Hala je hotová, byli jsme se podívat a je to tam krásné. Myslím si, že zázemí pro florbal se vyřeší zásadním způsobem. A nejen pro něj,“ ujišťuje František Jura. Hřiště ovšem splňuje soutěžní rozměry pro žákovské kategorie, hala přitom nenabízí tribunu. Vznikem nové haly se pak vyřešil jeden letitý problém. „Nabídka hal v Prostějově nyní lepší a budeme si s poptávkou umět lépe poradit. Jsem rád, že jsme po různých peripetiích do toho šli,“ vyjádřil se František Jura.

Jak to ale bude s provozem obou sportovních stánků? Zde právě nastane veliká změna. Dosud vše, co souviselo se zimním stadionem, zajišťovala Domovní správa Prostějov. To se ale nyní mění. „Jak zimní stadion, tak šatny bude provozovat Sportcentrum DDM. Na speciální věci jako čpavkové hospodářství si bude najímat Domovní správu Prostějov,“ prozradil Jura. Ten rovněž ujistil, že pokud se jedná o halu na Vápenici, mohou zájemci o sportování zde počítat s přijatelnými cenami. „Bavili jsme se o tom. Je to v normálních, rozumných intencích, nebude to nic, co by kluby mělo odrazovat,“ ubezpečil primátor.

 

ceny nedávno postavených sportovních hal v kraji:

místo cena rok dokončení

Prostějov, Vápenice 33,8 2021

Olšany u Prostějova 36,5 2020

Vrbátky 41,7 2020

Lipník nad Bečvou 83,0 2018

Senice na Hané 29,4 2017

Kojetín 37,0 2015

Němčice nad Hanou 48,7 2013

Poznámka: částky jsou uvedeny v milionech Kč

Zdroj: PV Večerník