Z regionálních klubů mají za sebou nejhorší podzim v Protivanově. Mužstvo už před startem I.A třídy Olomouckého KFS avizovalo, že kvůli zranění bude delší čas postrádat útočníka Grmelu a obránce Sekaninu, což se zřejmě podepsalo na výsledcích. Start přitom zase tak špatný nebyl, jenže k osmi domácím bodům už ve druhé polovině skupiny „B“ žádné nepřibyly, což stačí pouze na předposlední příčku za Dubem.

 

V domácím prostředí to ještě šlo, venku to však byla velká nouze a domů si Protivanov nepřivezl jediný bod. Během celého podzimu musel řešit komplikace, když týmu dlouhodobě scházeli tři klíčoví hráči sestavy. Do toho se na konci první poloviny soutěže promítla i nedostatečná šíře kádru. Změnit to tak nyní budou chtít v Protivanově pod novým trenérem Davidem Novotným, který nahradil Pavla Musila, jenž u mužstva strávil dva roky. „Pavel nám hodně pomohl a chci mu touto cestou ještě jednou poděkovat. Ale sami jsme cítili, že by to bylo v současné chvíli pro obě strany spíše trápení. Teď jsme se dohodli s Davidem Novotným a uvidíme, jak to bude klapat. My chceme nadále stavět na našich hráčích, bohužel ale teď nemáme kým doplňovat. A než nám současná generace doroste, asi ještě chvíli zřejmě nebudeme mít kým… Myslím, že úzký kádr hodně způsobil naše slabší výsledky,“ objasnil změnu na trenérském postu Josef Pospíšil, sekretář a vedoucí mužstva.

Zatímco s loňským podzimem panovala v Protivanově spokojenost spíše s výsledky na hřištích soupeřů, letos to bylo přesně naopak a body mužstvo dokázalo sbírat jen doma. „Chyběli nám důležití hráči, kteří jsou pro nás klíčoví. Ať se už jednalo o Sekaninu směrem dozadu, nebo Grmelu vepředu, což je klíčový hráč. Ti nám tam během podzimu hodně scházeli. Doma jsme body dokázali urvat fotbalovostí, ale i daleko větším zápalem a snahou. Ale to, co nás zdobilo loni na venkovních hřištích, teď bez nich zkrátka nebylo,“ ohlédl se za podzimní částí dnes už bývalý lodivod Protivanova Pavel Musil.

Směrem do ofenzivy to nebyla od Protivanova žádná galapředstavení. Se šestnácti brankami nemohlo být mužstvo spokojené. „Zmíněná absence Grmely byla jedním z hlavních faktorů. Na danou soutěž je to nadstandardní hráč a chyběly nám nejen jeho branky, ale i jeho výkony, kdy dokázal strhnout ostatní a celkově pozvednout náš výkon. Hodně se na něj zaměřovali i soupeři, a i díky tomu měli další hráči daleko více prostoru, což teď citelně chybělo,“ mrzí exkouče.

Začátek podzimní části přitom nebyl zase tak špatný. Doma se dařilo body získávat, venku se jednalo o těsné porážky, konec už ale nebyl dobrý výsledkově ani herně. „Celkově jsme start docela zvládli. Se Slavonínem to byla ztráta bodu, zápas jsme měli zvládnout za tři, pak se nám doma zadařilo i s Plumlovem a Dubem. A i v těch následujících soubojích doma jsme na body měli. Venku to ale kromě zápasu proti rezervám Holice a Nových Sadů drhlo a tam jsme si ani nečuchli,“ vrátil se k podzimu sekretář a vedoucí mužstva. „Jak se říká, taková ta deka už na nás postupně sedala. Pořád jsme si říkali, že herní projev byl dobrý, ale zápasy jsme prohrávali. Jenže potom už šly dolů i naše výkony a nebylo to dobré. I když jsme doma nějaké body udělat mohli, tak jsme v utkáních s Určicemi ani Čechovicemi žádné neudělali a venku to byla katastrofa. Už nás i hodně sužovala marodka, zranění, onemocnění. Poslední zápas jsem už chtěl i odložit, ale nakonec jsme ho odehráli, ale končili jsme tam v osmi lidech. To už jen sedíte a modlíte se, aby čas běžel rychleji,“ zakončil svoji protivanovskou misi posmutněle Musil.

Za největší problém Protivanova je jednoznačně úzký kádr, kde je každá ztráta velmi citelná. „Když se na to podívám, tak máme nejužší kádr v soutěži a I.A třída už se v šestnácti lidech hrát nedá. Trochu jsme zaspali s mládeží, která určitý rok stagnovala, a teď na to doplácíme. Řešit to nějakým radikálním posilováním nechceme, cílem je i nadále sázet především na naše hráče,“ přiznal Josef Pospíšil, který také potvrdil, že se zatím o změnách v kádru nejedná.

Do výsledkových cílů se před druhou částí sezóny v Protivanově nechtějí pouštět. „Věřím, že před jarní částí se dáme zdravotně do pořádku, nabereme fyzičku a postupně to půjde zase nahoru. Samozřejmě bychom výsledky chtěli zlepšit, ale pro nás je daleko důležitější, aby i nadále pokračoval fotbal tak, jak v Protivanově funguje, a abychom měli i nadále pro koho chystat zázemí, které máme na velmi dobré úrovni, s čímž nám skvěle pomáhá i městys,“ nastínil záměry sekretář oddílu.

 

Další díl Fotbalu EXTRA najdete v tištěném vydání ze dne 24.1.2022